FOTO: null

Političke stranke, članovi izborne komisije, predstavnici međunarodne zajednice i nevladinog sektora postigli su opšti konsenzus da BiH do kraja ove godine uradi tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, a kojima bi bile spriječene zloupotrebe na biračkim mje

Kako saznaje Press, tehničke izmjene podrazumijevaju da na glasačkim mjestima budu postavljene četiri providne kutije za svaki nivo vlasti, čime bi bila spriječena dosadašnja pojava "bugarskog voza", zatim nestranačko imenovanje predsjednika biračkih odbora, kao i poseban izgled biračkog mjesta u kojem bi se glasač vidio od struka do glave, a što ne bi ugrozilo tajnost glasanja, ali bi onemogućilo fotografisanje glasačkih listića!

Dario Jovanović, direktor koalicije "Pod lupom", koja je nadzirala prošlogodišnje izbore, rekao je da je analizom utvrđeno da je do sada prosječno vrijeme koje je birački odbor "gubio" samo na razvrstavanje glasačkih listića bilo oko 25 minuta, što bi, kao i brojne malverzacije, bilo izbjegnuto uvođenjem četiri zasebne kutije.


Birački odbori

- Svaki listić ubacivao bi se u posebnu kutiju i članovi biračkih odbora bi tako bili sigurni da su ubačena sva četiri listića. Sada se to ne dešava, jer se svi listići ubacuju zajedno, što stvara mogućnost da se jedan od listića iznese napolje i tako pokrene tzv. bugarski voz, odnosno da se ulazi s već popunjenim listićem, a iznosi se prazan - istakao je Jovanović.

Ono na čemu se posebno insistira jeste način odabira članova biračkih odbora. Do sada je to bio isključivo politički proces, jer su ih imenovale političke stranke, te su u njihovom interesu i radili.

- Imenovanjem nestranačkih ljudi na mjesta predsjednika biračkih odbora i njihovom boljom obukom bio bi  smanjen politički uticaj na izbornu volju birača - istakao je Jovanović.

On je naglasio i da se intenzivno radi na omogućavanju spajanja opštih i lokalnih izbora, kako BiH ne bi bila u permanentnoj izbornoj kampanji.

- Međutim, to bi, osim promjena unutar Izbornog zakona BiH, zahtijevalo i ustavne izmjene. Prijedlog je da se izbori održavaju u istoj godini, ali ne nužno istog dana, nego to može biti čak i u razmaku od nekoliko mjeseci. Takođe, razgovaralo se i o potrebi skraćivanja izbornog ciklusa, koji u BiH traje 180 dana, a u Hrvatskoj, na primjer, 60 dana, kao i mogućnosti uvođenja rokova za formiranje vlasti nakon izbora - naglasio je Jovanović.


Grupa ne radi

U Savjetu ministara BiH nam je rečeno da je interresorna grupa, koja bi radila na izmjenama izbornog zakonodavstva, formirana prije dvadesetak dana.

- Interresorna grupa ima 12 članova, ali još nisu održali konstitutivnu sjednicu - potvrđeno nam je.

U neformalnom razgovoru nam je rečeno da se od pomenute grupe očekuje da što prije održe sjednicu i ekspresno urade svoj posao, kako bi ispoštovali plan da tehničke izmjene budu ugrađene u zakon u ovoj godini, ali i da bi bila ispoštovana preporuka Venecijanske komisije prema kojoj se stvari u izbornom zakonodavstvu moraju mijenjati u neizbornoj godini.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )