FOTO: null

BANJALUKA - Osuđenicima u BiH će, moguće je već za mjesec do dva, biti data mogućnost premještaja u zatvor koji je bliži njihovim kućama.

Naime, kako saznaju "Nezavisne", oba entitetska ministarstva pravde poslala su u parlamentarnu proceduru izmjene zakona koje zatvorenicima omogućavaju da kazne služe u ustanovi najbližoj mjestu prebivališta. 

To je veliki iskorak, jer ako izmjene dobiju podršku poslanika, preostaje samo još jedan korak, a to je da resorna ministarstva potpišu sporazum, koji donosi ispunjenje zahtjeva brojnih osuđenika i njihovih porodica. 

Time će biti riješeno ovo važno pitanje prije svega u kontekstu evropskih zatvorskih pravila, jer će osuđenicima osigurati veću bezbjednost, ali će i njihovim porodicama olakšati posjete. 

Štaviše, poslanici u Narodnoj skupštini RS (NS RS) će već danas glasati o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija i sve ukazuje na to da će taj dokument dobiti zeleno svjetlo. 

"Po onom što sam u utorak, dok sam  obrazlagao zakon, čuo kao reakcije, ne vidim nikakvu dilemu u pogledu toga da li će zakon biti usvojen ili neće", kaže za "Nezavisne" Anton Kasipović, ministar pravde RS. 

Samim tim, kako dodaje, nakon što se usvoji i tekst Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u Parlamentu FBiH, stečeni su svi uslovi da entitetska ministarstva pravde potpišu sporazum, te da se krene u njegovu realizaciju. 

"Sad sve zavisi od termina usvajanja zakona u Parlamentu FBiH. Ja mislim da će se, budući da je u proceduri, to dogoditi vrlo brzo i nadam se da ćemo u narednih mjesec ili dva mjeseca moći imati potpisan sporazum", naglasio je Kasipović. 

Kada će se izmjene zakona naći pred poslanicima u FBiH, nismo uspjeli saznati, ali nam je Mato Jozić, federalni ministar pravde, potvrdio da su one poslate u parlamentarnu proceduru, što je osnov da se ovo pitanje realizuje. 

"Nadam se da će razum prevladati", rekao je Jozić za naš list. To što je rješenje na pomolu, obradovalo je Snežanu Bajić, suprugu Predraga Bajića, koji je za Vaskrs, zajedno sa još dvojicom osuđenika, pretučen u Kazneno-popravnom zavodu Zenica. 

"Ja priželjkujem da moj suprug bude prebačen u Kazneno-popravni zavod Banjaluka, zato što bi tada bio bliže svojoj kući i mogla bih ga posjetiti. Meni je Zenica predaleko. Pritom, bezbjednost mog muža mi je najbitnija", naglasila je Bajićeva. 

Upravo sa Bajićevom, te sa Željkom Zorić, takođe suprugom osuđenika koji kaznu služi u KPZ Zenica, nedavno je razgovarao ministar Kasipović, koji je tada i najavio moguć rasplet situacije. 

"Nadam se da bismo uskoro mogli doći do kvalitetnijeg dogovora, prema kojem bi osuđena lica koja osude sudovi u RS ili kantonalni sudovi bila u mogućnosti da izdržavaju kaznu zatvora prema mjestu svog prebivališta", rekao je tada Kasipović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )