FOTO: Nezavisne / InfoBijeljina

Biračka mjesta zatvorena su u 19.00 časova, osim onih na kojima se jutros kasnilo sa otvaranjem.

Na našem portalu vam tokom ove izborne noći donosimo vijesti iz minuta u minut, kakvo je stanje u izbornim štabovima, te prve nezvanične rezultate.
 
Budite uz portal InfoBijeljina, saznajte prvi!



02.32. – Lider SNSD, Milorad Dodik proglasio je pobjedu u trci za predsjednika Republike Srpske.

DODIK PROGLASIO POBJEDU Lider SNSD se zahvalio građanima koji su glasali za njega

Dodik je naglasio da je veoma ponosan što je bio kandidat za predsjednika Republike, a sada je njegov izbor definitivno i potvrđen.


01.10 - Dodik tvrdi da vodi u trci za predsjednika Srpske

Lider SNSD-a i kandidat te stranke za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ima nedostižnu razliku za tu poziciju.

Ipak, dodao je da ne može da kaže da je to pobjeda, već je dovoljno ozbiljan da sačeka rezultate.
 
"Mi smo na mjestu predsjednika RS u značajnoj prednosti za koju mislimo da je nedostižna", naveo je Dodik.



00.45 Kovačević: Trivićeva i Borenović izgubili kredibilitet

Radovan Kovačević portparol SNSD komentarišući proglašenje pobjede Trivićeve rekao je da su ona i Borenović izgubili svaki kredibilitet.
 
On je rekao da u ovom trenutku na prebrojanih 73 posto glasova Dodik ima 213.000, a Trivićeva  180.000 te da je svima koji se razumiju matematiku jasno da je ta prednost nedostižna.



00.22 –
U SNSD tvrde da Milorad Dodik trenutno vodi za 26.000 glasova u odnosu na Jelenu Trivić. Iz štaba SNSD se ori pjesma “Ne može nam niko ništa”.



00.19 - PDP: Jelena Trivić proglasila pobjedu za predsjednika RS

"Pobjeda, pobjeda" i "Jelena, Jelena" orilo se prostorijama izbornog štaba PDP dok se čekalo obraćanje Jelene Trivić, kandidata ove partije za predsjednika RS.

 
Branislav Borenović rekao je da je da jasno da je razliku nemoguće stići, da je predsjednik Republike Srpske Jelena Trivić.


00.14 – U prostorije SNSD su došli lider stranke, Milorad Dodik, i potpredsjednica SNSD Željka Cvijanović.

Uskoro se očekuje njihovo obraćanje.



00.04 – Dok čekaju da pred medije izađe Jelena Trivić, koja po podacima PDP ima prednost od oko 11.000 glasova, pred izborni štab ove partije iznesen je veliki zvučnik sa kojeg se čuje “O, Jelo”, kao i pjesma “Ova noć ima čudnu moć”.



00.03 –
Kandidat DNS za predsjednika RS, Radislav Jovičić, čestitao je građanima na demokratskim izborima, a izborne štabove SNSD i PDP pozvao da dostojanstveno sačekaju zvanične rezultate.



00.01 – Portparol SNSD, Radovan Kovačević, upitao je zbog čega iz PDP izlaze sa dijametralno suprotnim informacijama i proglašavaju pobjedu.
 
– Očito žele da izazovu nemire i nerede u Srpskoj. Zna se ko su pobjednici – tvrdi Kovačević.



00:00 - Borenović: Trivićeva će biti predsjednik Srpske

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, izjavio je da će njegova partijska koleginica Jelena Trivić biti predsjednica Srpske.


23.29 – Predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, izjavio je da je, prema njihovim podacima, jedino iznenađenje Nebojša Vukanović i njegov plasman na ovim izborima, javlja Srpskainfo.





23.28 Kovačević poziva PDP da se "uozbilji"

Portparol SNSD, Radovan Kovačević poručio je da PDP ne odustaju da obmanjuju građane proglašavajući pobjedu Jelene Trivić.


23.25 - Bakir Izetbegović priznao poraz

Jedanaest naprema jedan je bilo ipak bilo previše. Da ih je bilo devet ja bih pobijedio, ali ovako nisam mogao, rekao je večeras Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije priznavši tako poraz od Denisa Bećirovića, kandidata ujedinjene opozicije, u trci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

PROČITAJTE OPŠIRNIJE


23.19 - Šarović priznao PORAZ

Kandidat opozicije za srpskog člana Predsjedništva BiH, Mirko Šarović priznao poraz.



On je rekao da će sačekati konačne rezultate prije čestitke protivkandidatu Željki Cvijanović.

PROČITAJTE OPŠIRNIJE


23.06 - Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da je obrađeno 82 odsto biračkih mjesta i da je kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović osvojila preko 270.000 glasova, dok je kandidat SDS-PDP Mirko Šarović osvojio oko 180.000 glasova, javlja RTRS.
 
Kada je riječ o izborima za predsjednika Republike Srpske, Kovačević je rekao da je obrađeno oko 51 odsto biračkih mjesta, kandidat SNSD-a Milorad Dodik ima oko 54 odsto osvojenih glasova, a kandidat SDS-PDP Јelena Trivić oko 45 odsto.


23.01 – Igor Crnadak, potpredsjednik PDP, rekao je da se nastavlja trend i da na oko 40 odsto prebrojanih glasova razlika između Jelene Trivić i Milorada Dodika je oko 13.000, 14.000 glasova, javlja Srpskainfo.




22.49 – U SNSD se još čeka dolazak Milorada Dodika i Željke Cvijanović, a u prostorijama stranke nalaze se brojni kandidati, funkcioneri i drugi članovi stranke. Kako pristižu rezultati sa obrađenih biračkih mjesta iz prostorije u kojoj sjede kandidati i funkcioneri SNSD s vremena na vrijeme se čuje gromoglasan aplauz.

22.46 – Pred prostorije u banjalučkom naselju Borik, gdje je izborni štab PDP, sve češće se zaustavljaju automobili, a vozači kroz otvorene prozore pitaju “Pobjeđujemo li”. Okupljeni ispred u glas odgovaraju “Pobjeda je naša. Jelena!” Za koji minut sa novim informacijama izađi će Igor Crnadak.



22.42 - Milić: Cvijanovićeva u Bijeljini ima 4.000 glasova više od Šarovića

Kandidat SNSD-a za srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u Bijeljini ima prednost više od 4.000 glasova u odnosu na kandidata SDS-a Mirka Šarovića, izjavio je večeras šef Gradskog izbornog štaba SNSD-a Mladen Milić. 



Milić je rekao da su to podaci nakon obrađenih podataka sa 151 biračkog mjesta ili 82,51 odsto glasova.

PROČITAJTE OPŠIRNIJE



22.25 - Izborni štab SDS-a

Na osnovu obrađenih 36,76 odsto biračkih mjesta, kandidat SNSD-a za srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović osvojila je 136.772 glasa, a kandidat SDS-PDP Mirko Šarović 95.374 glasa.
 
"Željka Cvijanović ima ubjedljivu razliku i mislimo da se tu, osim Banjaluke, ništa značajnije ne može promijeniti", rekao je Milan Radović.


22.15 – U Maglaju je čovjek motornom testerom primoravao glasače da glasaju za određenu stranku. U pitanju je D.E, rođen 1994. godine, koji je uhapšen, javlja Srpskainfo.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE


22.08 – Portparol SNSD, Radovan Kovačević, osvrnuo se na posljednje obraćanje predsjednika PDP, Branislava Borenovića, koji je rekao da Jelena Trivić vodi u odnosu na Milorada Dodika, te ga pozvao da “ne obmanjuje građane”.


22.03 Cvijanovićeva, Bećirović i Komšić pred vratima Predsjedništva BiH

Prema rezultatima izbora kojim raspolažu stranke, u Predsjedništvo BiH, skoro pa sigurno, sjedaju Željka Cvijanović,  Denis Bećirović i Željko Komšić.
 
Sve ukazuje na to da će Cvijanovićeva odnijeti pobjedu za srpskog člana Predsjednitšva.
 
Kada je o FBiH riječ, po svemu sudeći, bošnjački član Predsjedništva biće Bećirović, a Komšić ostaje u fotelji kao hrvatski član Predsjedništva.


22.02 – Predsjednik DNS, Nenad Nešić, čestitao je izbornu pobjedu Željki Cvijanović, kao novom srpskom članu Predsjedništva BiH.


22.00 – Izbornim štabom PDP odjekuje pjesma “O Jeleno, Jelo”.


21.52 – Predsjednik PDP, Branislav Borenović, rekao je da Jelena Trivić vodi u odnosu na Milorada Dodika na osnovu 30 odsto prebrojanih glasova.

PROČITAJTE OPŠIRNIJE



21.41 – Portparol SNSD, Radovan Kovačević, izjavio je da su veoma blizu tome da proglase pobjedu Željke Cvijanović, koja je kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE



21.32 – Predsjednik Ujedinjene Srpske i nosilac liste u izbornoj jedinici 3 ispred US za NSRS, Nenad Stevandić, rekao je da, po trendovima koje oni prate i “koje im slaže računar”, Željka Cvijanović ima sigurnu pobjedu.




21.31 – Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS, u javljanju uživo u program TV Nova BiH, na pitanje kakva je atmosfera u štabu i da li su članovi namrgođeni, rekao je: “Ne znam zašto bi bila namrgođeni na 10 odsto obrađenih glasova”.


21.24 – Počelo je okupljanje kandidata i simpatizera Ujedinjene Srpske u njihovom štabu.





21.23 – Predsjednik NDP, Dragan Čavić, izjavio je da je prednost Željke Cvijanović nedostižna, prema podacima njihovih posmatrača i na reprezentativnom uzorku.

21.22 – Na opštim izborima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH izlaznost iznosi 50 odsto ili 1.644.044 od ukupnog broja birača, saopštio je CIK na konferenciji za novinare. OPŠIRNIJE PROČITAJTE NA LINKU.


21.18 – Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS i predsjednik Gradskog odbora Banjaluka, izjavio je da u Banjaluci Mirko Šarović ima pozitivnije trendove, te izdvojio, između ostalih, rezultat iz jedne učionice!?, javlja Srpskainfo.





21.14 – Predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac izjavio je da je siguran u pobjedu Milorada Dodika za predsjednika Srpske i Željke Cvijanović za srpskog člana Predsjedništva BiH.


21.09 Dodik se ponovo oglasio na Twitteru

Kandidat za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik ima prednost od 6.000 glasova od 31.000 prebrojanih glasačkih listića.
 
"Željka Cvijanović ima prednost od 60.000 glasova od ukupno prebrojanih 250.000", objavljeno je na "Tviter" nalogu Milorada Dodika. 


20.58 – Zamjenik predsjednika PDP, Nenad Vuković, rekao je kako svi trendovi govore da Jelena Trivić vodi u Banjaluci, Bijeljini, Hercegovini, ali i u nekoliko opština u Posavini, javlja Srpskainfo.




20.57 – Generalni sekretar DNS Dragutin Rodić izjavio je da je još rano i spekulativno proglašavati bilo čiju pobjedu, kao što su to već počele da rade pojedine stranke.


20.52 – Nova konferencija za medije šefa Glavnog izbornog štaba SDS, Rade Savića, očekuje se oko 22.15. Savić bi trebalo da iznese prve konkretne rezultate za srpskog člana Predsjedništva BiH, kojima SDS raspolaže.


20.35 – Portparol SNSD, Radovan Kovačević, poručio je da ova stranka ima trend koji ide u korist kandidata Milorada Dodika i Željke Cvijanović.



20.19 – Prvi rezultati zadaje pravac koji je ne nepromjenji i nepovratan kad je riječ o izboru za predsjednika RS, rekao je Igor Crnadak, potpredsjednik PDP.
 
"Ne postoji način da se ovaj trend ne promijeni a Jelena Trivic ne postane predsjednik Republike", naglasio je Crnadak.
 
Dodao je da nas čeka istorijska noć sudeći prema rezultatima koje smo dobili prije desetak minuta, te da istrage neće biti zaustavljene kada je riječ o potencijalnim izbornim prevarama.


20.16 – Milorad Dodik objavio prvi tvit o rezultatima

Kandidat za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da od 5.000 prebrojanih glasačkih listića ima prednost od 2.200 glasova.
 
"Željka Cvijanović vodi sa više od 8.000 glasova", objavljeno je na "Tviter" nalogu Milorada Dodika.




20.09 - U Bijeljini glasala 56.423 birača

Dijana Savić Božić, predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) Bijeljina, potvrdila je za InfoBijeljina da je u Bijeljini izlaznost na Opštim izborima 2022. godine iznosila 51,95% odsto.
 
Kako je dodala, glasalo je 56.423 birača, a prema njenim riječima, mobilni timovi će večeras dostavljati podatke. OPŠIRNIJE NA LINKU.



19.52 – Izborni dan u BiH protekao je uspješno, rekao je član Centralne izborne komisije BiH Vlado Rogić.



19.48 – Prva konferencija za medije u izbornom štabu SDS u Banjaluci očekuje se oko 20 sati. Prema nezvaničnim informacijama, dolazak lidera stranke i kandidata za člana Predsjedništva BiH, Mirka Šarovića, u štab očekuje se sat kasnije, javlja Srpskainfo.

Inače, u štabu SDS takođe su brojne novinarske ekipe, ali se domaćini ne mogu pohvaliti dobrim uslovima za rad medija. Nema stolova, dovoljno stolica za sjedenje, kao ni električnih priključaka za opremu.


19.46 Šmit nameće izmjene Izbornog zakona

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, trebao bi večeras da nametne izmjene Izbornog zakona BiH. Opširnije na OVOM LINKU.



19.42 – Brojne novinarske ekipe iz BiH i Srbije okupile su se i u izbornom štabu SNSD, a u prostorije ove stranke počeli su da pristižu i pojedini funkcioneri.




19.25 – U štabu Ujedinjene Srpske je zasad mirno. Novinarske ekipe pristižu, a prva pres konferencija iz ovog štaba najavljena je između 21.20 i 21.40.



19.20 – U štabu PDP već su se okupile brojne novinarske ekipe koje se javljaju uživo u informativne emisije svojih TV kuća. Među ekipama je i jedna pristigla iz Srbije.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER



19.17 -
Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je na prvoj konferenciji za novinare da je Republika Srpska ponovo pokazala demokratski kapacitet, te da su predstavnici opozicionih stranaka cijeli dan, kako je rekao, imali plan da izazovu incidente u Republici Srpskoj.
 
- Uvjereni smo u pobjedu SNSD-a - rekao je Kovačević.



19.00 - U BiH danas su održani opšti izbori na kojima pravo glasa imalo 3.368.666 birača.
 
Kako je ranije saopšteno iz Centralne izborne komisije BiH /CIK/, kašnjenja su na nekim biračkim mjestima bila u prosjeku od 15 do 30 minuta.
 
Prema podacima CIK-a, izlaznost do 15.00 časova bila je 35 odsto.


 
Građani su birali tri člana Predsjedništva BiH, 42 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, tri kandidata za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH 98 poslanika i kandidate za kantonalne skupštine u FBiH.
 
Na glasačkim listićima nalazilo se 127 političkih subjekata, i to 72 političke stranake, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija.
 
Građani sa pravom glasa mogli su glasati na 5.903 biračka mjesta, od kojih je 5.418 redovnih, sedam biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, 105 za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, 352 mobilna tima i 21 biračko mjesto u diplomatsko-konzularnim predstvaništvima BiH u 15 država.
 
Za praćenje izbornog procesa bilo je angažovano više od 50.000 redovnog i vanrednog osoblja izborne administracije i više od 60.000 akreditovanih posmatrača. 

Nakon zatvaranja birališta, na našem portalu vam donosimo  procjene sa terena, te prve nezvanične rezultate o tome ko su izborni pobjednici, a ko gubitnici.
 
Budite uz portal InfoBijeljina, saznajte prvi!
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )