FOTO: null

Višegrad - Narodna i univerzitetska biblioteka RS i "Službeni glasnik RS" dobili su nagradu za izdavački poduhvat godine za Republiku Srpsku na drugom Sajmu knjiga u Andrićgradu.

Priznanja su dodijeljena na svečanom zatvaranju ove smotre pisane riječi u srijedu uveče, a nagrada za najbolji izdavački poduhvat godine za Srbiju pripao je Izdavačkoj kući "Katena mundi" iz Beograda. Specijalna nagrada izdavaču uručena je Književnoj zadruzi Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore iz Podgorice.

Nacionalna biblioteka Srpske nagrađena je za kritičko izdanje knjige "S planine i ispod planine i druga proza", kojom je obuhvaćeno više od 40 tekstova Petra Kočića.

- Samo dan prije nego što smo dobili ovu nagradu obilježena je 140. godišnjica rođenja Petra Kočića. Ovo je jedan ozbiljan projekat koji obuhvata i priču koju je zapisao Vaso Glušac dok je sa Kočićem boravio u Beču. Za ovu knjigu je jako važno da je ona i na beogradskom Sajmu knjiga dobila nagradu za izdavača dijaspore i regiona i radujem se da je i u Andrićgradu prepoznat njen značaj. Ako može da se podigne spomenik jednom piscu to je objavljivanje kritičkog izdanja - rekla je direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović-Zečić.

Dodala je da ih ova nagrada obavezuje da se i dalje vrlo ozbiljno i predano bave Kočićevim djelom.

- Planiramo objavljivanje još dvije Kočićeve knjige, od kojih je jedna "Sudanija", kao i izložbu o ovom piscu. Važno je da njegovi likovi poput Simeuna Đaka nastave da žive, jer njihove osobine svakodnevno, svjesno ili nesvjesno, ispoljavamo. Ovo je najbolji način da se sačuva kultura, književnost, jezik, umjetnost - istakla je Petrović-Zečić i najavila da će "Sudanija" biti predstavljena na sajmovima u Banjaluci i Beogradu.

Ugledni gosti

Sajam knjiga u Andrićgradu, koji je održan od 28. juna do 12 jula, posjetili su akademici i pisci Matija Bećković, Dušan Kovačević i Dragoslav Mihailović, poznati ruski književnik Zahar Prilepin, popularni italijanski pisci i filmski stručnjaci, kao i umjetnici iz Srbije i Republike Srpske. Na sajmu su se predstavili brojni izdavači iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )