FOTO: nezavisne.com

Plivanje nije kupanje, olimpijski bazeni nisu spa centri, nego mjesta na kojima se pripremaju i stvaraju vrhunski sportisti za najveća dostignuća na olimpijskim igrama, svjetskim i evropskim prvenstvima, poručuju iz plivačkih klubova iz Banjaluke, Sarajeva i Mostara.

Nezadovoljni su novim odlukama kriznih štabova kojima je zabranjen rad bazenima, uključujući dva olimpijska u Sarajevu i Banjaluci, a samim tim je i obustavljen ili ugrožen trenažni proces i onim najboljim plivačima BiH, među kojima su Jovan Lekić, Lana Pudar i paraplivač Nermin Mamić.
 
"Ne mogu nas staviti u isti koš sa toboganima, džakuzijem i spa centrima za rekreaciju. Plivanje je vrhunski sport, nije zabava. Donijeli su odluku bez konsultacija sa strukom. Nermin Memić reprezentativac, rekorder, najbolji sportista u 2018. godini, učesnik Mediteranskih igara i prošlog Evropskog prvenstva u Dablinu te prvi paraplivač iz BiH sa isplivanom A normom, od 16. do 22. maja treba da nastupi na Evropskom prvenstvu u Madeiri. Kompletna njegova forma je ugrožena i dovedena u pitanje", kazao je Amel Kapo, trener Plivačkog kluba Spid i selektor paraplivačke reprezentacije BiH.
 
Iz plivačkih kolektiva u BiH ističu da u potpunosti podržavaju borbu protiv pandemije virusa korona te da je zdravlje stanovništva na prvom mjestu, ali i ukazuju na nelogičnosti, posebno u dijelu odluke u kojoj se navodi da će profesionalni sportisti koji se takmiče moći trenirati u dvoranama.
 
Nikola Bjelajac i Emir Muratović, kandidati za Olimpijske igre, te David Vučić, vlasnik B seniorska savezne norme, koji se sprema za Svjetsko juniorsko prvenstvo u maju u Budimpešti, članovi su Plivačkog kluba Olimp iz Banjaluke, a na ljeto ih čeka i EP u Rimu.
 
"Ovom odlukom plivanje je potpuno hendikepirano u odnosu na druge sportove. Plivanje zahtijeva distancu između takmičara, a treneri su udaljeni desetak i više metara. Zašto drugi sportovi imaju privilegiju u odnosu na plivanje i vaterpolo? Apsurdno je da rade sportske dvorane, ali ne bazeni. Ako uzimamo iskustva iz regiona, prepišite ih u kompletu i dopustite plivačima (takmičarima) da obavljaju trenažni proces. Prostora, vremena i mjesta za distancu ima i više nego dovoljno", kaže Miodrag Čeko, šef stručnog štaba PK Olimp.
 
Dodaje da se rezultat Lane Pudar ne može porediti sa nijednim iz bilo kojeg drugog sporta u BiH. Nedavno je u Beogradu vremenom 57:37 isplivala A normu za Olimpijske igre u Tokiju, dok svjetski rekord Šveđanke Sara Sjostrom iznosi 55:48 sekundi. Članica Kluba vodenih sportova Orka iz Mostara djelimično je u privilegovanom položaju u odnosu na kolege iz ostatka BiH, jer u gradu na Neretvi bazeni još nisu zatvoreni. Međutim, u Mostaru nema olimpijskog bazena, pa godinama dio treninga obavljala u Banjaluci i Sarajevu.
 
"Ovo je nonsens i ja ovo ne mogu da razumijem. Mi smo morali promijeniti plan priprema, jer smo za pet dana planirali otići na dvije sedmice u Banjaluku. Sada tražimo rješenje u inostranstvu, a samo čekamo kada će i nas zatvoriti. Razumijem da se bazeni zatvore za građanstvo i školu plivanja, ali onemogućiti profesionalnim plivačima da plivaju, a svim drugim sportistima omogućiti treninge je na granici ludila i krivičnih prijava. Ovo je čista diskriminacija. Znači li to da je onemogućeno i rehabilitacijsko plivanje za osobe kojima je zdravlje ugroženo", pita se Damir Đedović, predsjednik KVS Orka.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )