FOTO: srpskainfo.com

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske tražiće trajnu zabranu izvoza trupaca iz BiH, kako bi domaća drvna industrija bila snabdjevena dovoljnom količinom sirovine.

To poručuju iz MPŠV, nakon što je Savjet ministara BiH do 31. oktobra produžio zabranu izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i peleta, dok je cijepanom drvetu dato zeleno svjetlo za izvoz.
 
Kako kaže pomoćnik ministra za šumarstvo Goran Zubić, zabrana za izvoz peleta produžena je jer nisu izmirene domaće potrebe za ovim proizvodom.

Kad je riječ o trupcima, naglašava da ne postoji opravdan razlog da se oni izvoze.

– Zato ćemo tražiti trajnu zabranu izvoza trupaca. Trupac kao sirovina treba da bude prerađen u postrojenjima Srpske, kako bi se ta sirovina dodatno oprihodovala, odnosno dobili finalni proizvod, te održala zaposlenost u ovoj djelatnosti. Sada su i u FBiH istog stava da nam ovdje treba totalna zabrana izvoza trupaca, što ranije nije bio slučaj – ističe Zubić za Srpskainfo.
 
Podsjetimo, Savjet ministara BiH je prije par dana produžio zabranu izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta, dok je izvoz cijepanog drveta dozvoljen.

– Mi ćemo i dalje pratiti stanje na tržištu. Ako procijenimo da cjepači drveta sve izvoze, a da u potpunosti nisu zadovoljene domaće potrebe, ponovo ćemo reagovati sa prijedlogom zabrane izvoza. Želimo da zadovoljimo potrebe svih. Potrebe cjepača drveta su zadovoljene jer mogu da izvoze i realizuju svoje ugovore s kupcima u inostranstvu. Međutim, treba da bude zadovoljen i interes drugih firmi koje pretenduju na ovu sirovinu, a to su neka strateška preduzeća i toplane. Tražićemo da „Šume RS“ prioritetno realizuju ugovore prema tim firmama i da značajno redukuju ili obustave isporuke ogrevnog drveta prema izvoznicima – kaže Zubić.
 
Naglašava da su cjepači tokom prethodne zabrane izvoza, koja je na snagu stupila 22. juna, transparentno istakli cijene paleta na stovarištima i drva prodavali po povoljnijoj cijeni od izvozne.

– Uvažili smo to i tražili ukidanje zabrane izvoza za njih, jer su bili korektni prema domaćim potrošačima. Korektniji nego peletari. Imamo inpute i od građana i od institucija da i dalje ne mogu da kupe pelet na domaćem tržištu. Ili su cijene previsoke ili proizvođači govore da ga nema, jer su ugovorili izvoz. Razumijem interese proizvođača i mi nismo protiv toga da oni zarade. Ali, prioritet su potrebe domaćeg stanovništva, bez obzira na bilo kakvu i bilo čiju zaradu. Jednostavno, ne možemo pristati na to da neko u Srpskoj nema grijanje. Molili smo proizvođače peleta da domaćem stanovništvu transparentno ponude svoj proizvod po prihvatljivoj cijeni, a mi bismo tražili ukidanje zabrane izvoza i prije njenog isteka. Nisu prihvatili. Međutim, ako budu izmirene domaće potrebe za ovim energentom, nema razloga da peletarima i dalje zabranjujemo da prodaju u inostranstvu. S druge strane, pelet je proizvod koji je upakovan i nije sklon propadanju, koliko god da traje zabrana izvoza – poručuje Zubić.

U Privrednoj komori RS naglašavaju da su neki proizvođači u proteklom periodu pelet lagerovali, čekajući da krene izvoz i da ga prodaju po višoj cijeni.
 
– Drugi, čiji pelet nije proizveden po standardima EU, prodavali su ga skuplje od realne cijene. Upozoravali smo ih da je bitno da domaće stanovništvo snabdiju po prihvatljivim cijenama. Međutim, oni su  pelet prodavali i po 650-700 KM po toni, a preporučena cijena je bila oko 560 KM i pokrivala je sve ulazne troškove. Lani je tona koštala 300-330 KM. Liste čekanja su i dalje duge, a zima je na pragu – kaže za Srpskainfo sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta Lazo Šinik.
 
Kad budu podmirene domaće potrebe, i to po prihvatljivim cijenama, pelet će, ističe Šinik, takođe biti izuzet od zabrane izvoza.
 
– Peletari se nisu ponašali socijalno odgovorno, a kad dođe do poremećaja na domaćem tržištu energenata, onda interveniše vlast i to se kod nas desilo – objašnjava Šinik.

Iz Asocijacije proizvođača peleta BiH poručuju da su se sertifikovani proizvođači peleta najodgovornije ponašali u ovom periodu, sve vrijeme držeći normalne marže.
 
– Međutim, proizvođači peleta su pod stalnim pritiskom, od strane dobavljača i tržišta. U čitavom lancu, dobavljači su prvi dizali cijene, tako da je naša ulazna sirovina jako poskupila. Poslije proizvođača su trgovci, koji su takođe znali dizati cijene – kaže za Srpskainfo predsjednik ove asocijacije Goran Ivanović.
 
Naglašava da je stvarni problem ove industrije nedostatak sirovine, što je jedini razlog nestašice peleta.
 
– Ne ispunjavaju se ugovori o isporuci sirovine od strane šumskih gazdinstava, pa proizvođači moraju da kupuju sirovinu od preprodavaca po duplo višim cijenama, da bi održali proizvodnju. Mi ne lagerujemo pelet, a ono što izlazi iz proizvodnje direktno se tovari na kamion i odlazi na domaće tržište. Cijepano drvo izuzeto je od zabrane izvoza jer su proizvođači zaprijetili protestima. Mi tražimo razgovore, predlažemo rješenje – poručuje Ivanović.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )