FOTO: null

Engleska Premier liga godišnje samo od TV prava zaradi više od 2.2 milijarde eura. Od 1938. kada je BBC kupio prava za prenos mečeva, do danas - broj televizijskih kanala koje prenose Premiership proširio se na sve kontinente. Nije bez razloga najpopularn

Svaki vikend ista šema. Subotom, od 12 do 5:30 po engleskom vremenu, nedjeljom od 13:30 do 16:00, deset ponedjeljaka u 20:00 sati su termini za odrigravanje ligaških mečeva Premiershipa.

No, da li ste se ikada zapitali što su recimo Arsenal i Tottenham u 13:00 sati, Newcastle - Sunderland, londonski debiji, Liverpool - Manchester, Liverpool - Everton, svi mahom u istom, ranom terminu?

Razlog je jednostavan i pomalo bizaran: Manje alkohola. Svi znamo da je Engleska godinama imala dosta problema sa huliganima, navijačima koji na tribine dođu u alkoholisanom stanju, navijačima pod uticajem droga. - To je nekad bio najveći problem/boljka engleskog fudbala.

Taj običaj ranih utakmica datira još i prije Margaret Thacher - Iron Lady, s početka sedamdesetih godina prošlog vijeka. Cilj je jednostavan: Utakmicu rasporediti što ranije vikendom, kako bi se smanjila konzumacija alkohola, a samim tim smanjila potencijalna eskalacija nasilja na ulicama gradova sa "osjetljivim" derbijima i navijačkim grupama koje "vole" napraviti incident. 

Logika je jednostavna: Teško je početi piti od ranih sati, čak i vikendom - stoga je termin od 12:00 ili 12:30 po engleskom vremenu sasvim razumljiv za igranje fudbala. U krajnjem slučaju, svi ljubitelji igre uspjeli su pogledate filmove na temu huliganizma i ispada navijača prije i tokom igranja derbija. Football Factory, Green Street Hoolingans, ID i slični mogu vam upotpuniti sliku što se fudbal igra rano vikendom. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )