FOTO: null

Od 2009. broj maturanata u Srpskoj je smanjen za trećinu, fakulteti se bore za svakog studenta, a najbolji odlaze u inostranstvo, s ciljem da tamo i ostanu.

Demografska slika Republike Srpske postaje sve tamnija, o čemu svjedoči i manji broj upisanih studenata na javnim univerzitetima. 

Međutim, katastrofalna demografska situacija je veliki, ali ne i jedini problem. Sve češće pitanje je – zašto studirati kada se posao ovdje može dobiti samo uz pomoć trikova, koji nemaju mnogo veze sa stručnošću. Zbog toga mnogi razmišljaju o odlasku u inostranstvo.

“Bili smo ovdje u jednoj školi, gdje u dva odjeljenja niko nije izrazio želju da ostane u Bijeljini, sve do jednog bi u inostranstvo, to je škola medicinkse struke. Jedan student košta u Americi oko 300.000 dolara. Vi imate ovdje situaciju da vam ljekar završi specijalizaciju, ode u inostranstvo. Njemačka ga dobije džabe, plati ga vjerovatno manje nego svoje ljekare, dobije odličnog stručnjaka. RS ostane bez tih ljudi”, kaže Miladin Jovičić sa Fakulteta poslovne ekonomije.

Put do posla pod ovim nebom težak je i zbog neusklađenosti politike i tržišta rada. Problem o kojem se priča godinama, ali se uporno ne rješava.

“Iammo veliki broj visokoobrazovanih kadrova koji nisu potrebni privredi, ali nisu potrebni ni nekim drugim državama iz okruženja, izuzev onih sa tehničkih fakulteta - elektrotehnike, mašinstva, građevine itd”, ističe iz Privredne komore RS Mihajlo Vidić.

“Vrlo je jednostavno, to za sezonu jednu školsku može se riješiti na adekvatan način. Međutim, pitanje je volje, pitanje je izbora koji idu svake dvije godine, neće niko da dira biračko tijelo tako da guramo problem pod tepih. To će nam se obiti o glavu", kaže Jovičić.

Želju za odlaskom u inostranstvo podgrijava i činjenica da, i kad dođete do zaposlenja, ne možete pristojno da živite od svog rada.

I dok se visoko školstvo u RS bori sa velikim problemima, sva priča o kvalitetu obrazovanja, kao strateškom problemu nacije, svela se na rivalitet između javnih i privatnih univerziteta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )