FOTO: pixabay

Pitate se zašto ste često gladni iako jedete na vrijeme. Imamo odgovor za vas. Vjerovatno jedete hranu za koju mislite da će vas zasititi, a neće.

Dijetetičari izdvajaju tri namirnice koje ljudi često jedu misleći da će ih zasititi. Naime, riječ je o bijelom hljebu, nemasnom jogurtu i čipsu.

Bijeli hleb

Stručnjaci kažu da bijeli hljeb nema dovoljno vlakana i integralnih žitarica, pa je bolje potražiti drugu hranu. Bijeli hljeb sadrži malo vlakana, a vlakna su ključ za držanje gladi pod kontrolom. Kriška bijelog hljeba ima gram vlakana, a kriška integralnog hljeba ima tri puta više.
 
Nizak sadržaj vlakana znači da bijeli hljeb ima visok glikemijski indeks (GI), što znači da ga tijelo brzo razgrađuje i izaziva brz skok šećera u krvi. To može dovesti do pada energije, što može učiniti da budete gladniji nego ranije.
 
Nemasni jogurt

Iako jogurt sa malo masti može izgledati zdravo, može vam dati lažni osjećaj sitosti. Proizvođači imaju tendenciju da zamijene prirodnu mast šećerom i zaslađivačima kako bi proizvod bio bolji ukus. Iako previše šećera može izazvati pad energije i povećati glad, zaslađivači su takođe povezani sa povećanim unosom hrane.
 
Čips

Sigurno ste mnogo puta posegnuli za čipsom kada ste bili gladni mnogo prije ručka, misleći da će vas zasititi. Griješite. Iako može biti primamljivo, malo je vjerovatno da će vas zasititi.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )