FOTO: infobijeljina.com

Svijeće su palili i sveti apostoli, i prvi Hristovi sledbenici, kada su se okupljali noću radi propovijedi Božije riječi, molitve i lomljenja hljeba. O tome se govori u knjizi Djela svetih apostola: “I bijahu mnoge svijeće gore u sobi gdje se bijasmo sabrali” (Dela XX, 8).

U prvim vijekovima hrišćanstava za vrijeme Bogosluženja su se uvijek palile svijeće i ta praksa je ostala takva do današnjih dana. Svijeće se pale kako bi razgnale mrak i prosvijetli um svjetlošću Hristove istine.
 
Zašto se pale svijeće?

S jedne strane je za to postojala potreba: hrišćani, gonjeni od mnogobožaca, su se radi Bogosluženja udaljavali u podzemlja i katakombe, a ona su uglavnom služena noću, te se nije moglo bez svjetiljki. Ali sa druge strane i ono što je najvažnije, svjetlost je imala duhovni značaj.
 
"Kod nas se Bogosluženje nikada ne služi bez svjetiljki", govorio je učitelj Crkve Tertulijan, "ali ih mi ne koristimo samo da bismo razgonili noćnu tamu, - jer Liturgiju služimo pri dnevnoj svjetlosti, već radi toga da bismo pomoću njih izobrazili Hrista – nesotvorenu svjetlost, bez koje bismo i u sred bijela dana lutali u mraku".
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )