FOTO: adiva.hr

Dani su sve duži, a sunčano vrijeme dodatno podstiče energiju, koja je prethodnih mjeseci bila uspavana… Pored toga, skidamo suvišne slojeve odjeće, možemo lagodnije da se krećemo i javlja se želja za novim iskustvima. Ukoliko ste raspoloženi za ovu interesantnu temu, više detalja otkrijte u redovima koji slijede.

Evo zašto se češće zaljubljujemo u proljeće:

Bude se hormoni
 
Zimski period označava vrijeme mirovanja hormona, a kada govorimo o ženama ključan je dopamin. Povećan broj sunčanih dana sa sobom nosi buđenje seksualne energije. I u svijetu muškaraca se odvija slična promjena tokom proljeća, ali je kod njih dominantan testosteron, čije lučenje doprinosi i lakšem mršavljenju.
 
Nivo stresa je niži
 
Ovo je čest slučaj tokom proljeća, mada nije pravilo. Izloženost sunčevim zracima podstiče proizvodnju vitamina D, ali i lučenje serotonina – hormona koji utiče na lijepo raspoloženje. Zbog svega toga, tokom proljećnih mjeseci osjećamo se poletnije, živahnije i rasterećenije.
 
Bude se čula
 
Sve započinje feromonima, prirodnim ljudskim mirisima koji šalju zavodljive signale ka suprotnom polu, a koji do punog izražaja dolaze na višim temperaturama. Usko povezano sa tim je i čulo ukusa, pa zato postoji teorija da ukoliko nam se dopada nečiji miris, postoje veće šanse da ćemo uživati u poljupcu sa njim. Kada govorimo o zagrljaju, ne možemo a da ne spomenemo oksitocin, koji nazivamo i hormonom ljubavi, a koji pomaže da se učvrsti veza sa partnerom.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )