FOTO: null

Ribe imaju peraja i škrge, ali nemaju vratove. Zbog čega je to tako?

To je djelimično zbog toga što bi im bilo teško da plivaju brzo s vratom koji bi ih vodio naprijed-nazad kroz vodu. Sve životinje koje se klasifikuju kao ribe ne mogu da imaju vrat, a od momenta kad je stvorenje nalik ribi razvilo vrat, postalo je klasifikovano kao drugi tip životinje, piše Live Science.

Prva životinja nalik ribi koja je razvila vrat bila je Tiktaalik roseae, stvorenje (dijelom riba, dijelom tetrapod) koje je živjelo prije 375 miliona godina, tokom devonskog perioda.

Umjesto vrata, ribe imaju niz kostiju koje povezuju lobanju sa ramenim pojasom, a koji se dalje vezuje za rebra, kaže Ted Dešler, kustos paleontologije na Akademiji prirodnih nauka, u okviru Univerziteta Dreksel u Filadelfiji.

„Rameni pojas su ti koštati elementi, poput ključne kosti i lopatice, koji podržavaju peraja ili udove“, kaže Dešler.

Vremenom su neke od riba počele da mjenjaju oblik. Uzmimo na primjer sarkopterigije, koje uključuju i drevnu grupu celakantiformes, a koje su vremenom izgubile neke od tih kostiju koje su povezivale ramena s lobanjom. 

Naučnici su posmatrali T.roseae dugačku 2.7 metra, koja je kompletno izgubila kosti koje su povezivale lobanju s ramenim pojasom i umjesto toga razvile vrat, koji joj je vjerovatno pomogao da lovi u plićaku.

„Vrat joj omogućava da pomjera glavu nezavisno od tijela što je sjajno za ribe u plićaku ili močvarnim područjima gdje je potrebno da brzo okrenu glavu i zgrabe plijen ili udahnu vazduh“, kaže Dešler.

U suprotnom, bez vrata, ribe moraju da pomjeraju cijelo tijelo kako bi glavu usmjerile ka određenom pravcu.

Životinje s vratom imaju jedinstvenu prednost – mogu brzo da upravljaju ustima bez pomjeranja cijelog svog tijela. Bez sumnje, većina ovih ranih tetrapoda su predatori. 

Mnoge ribe su takođe predatori, ali su uspješne i bez vratova. Štaviše, smatra se da su delfini i kitovi jednom živjeli na zemlji prije nego što su se vratili u vodu. Jednom kad su ponovo postale morske životinje, kitovi i delfini su značajno smanjili svoj vrat kičmenjaka tako da je cio njihov vrat kratal i krut umjesto dug i fleksibilan.

„Ideja o dugačkom i fleksibilnom vratu nije sjajna ako idete kroz vodu, jer se glava baca u stranu pod pritiskom. Bolje je nemati vrat i biti brz poput torpeda i plivati naprijed“, završava Dešler.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )