FOTO: pixabay

Vjerovatno znate da psi pomoću repa komuniciraju, ali komunikacija nije jedini razlog zbog kojeg psi imaju rep.

Psu rep prvenstveno služi kako bi održavao ravnotežu tijela. Najviše u situaciji kada trči i kada se treba naglo okrenuti i promijeniti smjer kretanja.

Kada pas mijenja smjer kretanja, prednji dio njegovog tijela okreće se u željenom smjeru, a zadnji teži ostati u prethodnom položaju. To ga poprilično usporava i postoji mogućnost da se prevrne i padne. Odnosno, to bi se dogodilo da psi nemaju rep.

No ovaj moćni dio tijela svakom psu služi kao ravnoteža i kao spas od prevrtanja. Isto tako, rep psu pomaže održati ravnotežu kada se kreće po uskom putu, odnosno po stubiću, grani, dasci i slično.

Osim komunikacije i ravnoteže, koje su najvažnije uloge repa, rep psu služi kao i svojevrsni raspršivač vlastitog mirisa po okolini. Svaki puta kada zamahne repom, pas svoj miris ostavlja u svom okruženju. Ti se mirisi nazivaju feromonima i dolaze iz analnih žlijezda koje su smještene tačno ispod repa psa. Svaki pas ima jedinstveni miris pomoću kojeg s drugim životinjama razmjenjuje informacije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )