FOTO: null

Pasoši širom svijeta stižu u mnogo nijansi, ali u samo četiri osnovne boje - plavoj, crvenoj, zelenoj i crnoj.

Kako prenosi Biznis insajder, postoji nekoliko razloga za to. 

Plavi pasoši - vjeruje se da ovu boju bira "nova liga" nacija, u koju spadaju Indija, SAD i Kanada i južnoameričke države, kao i Australija. 

Crvena - Crvena boja se vezuje za komunizam i za "istočni blok", pa ovu boju i dalje imaju zemlje koje imaju komunističku prošlost - Kina, Srbija, Letonija i druge. 

Zelena - u ovom slučaju religija je ključna riječ. Zelena se vezuje za muslimanski svjet, pa zemlje kao što su Saudijska Arabija i Pakistan biraju ovu boju, dok niz afričkih nacija kao što su Nigerija i Senegal imaju ovakve pasoše zbog pripadnosti Ekonomskoj zajednici zapadnoafričkih država, čija je zaštitna boja - zelena. 

Crna - ova boja se najmanje koristi, a osim afričkih pasoša Zambije i Angole, poznat je i novozelandski pasoš, jer je crna nacionalna boja. 

Kako se ističe, SAD su "isprobale" sve četiri boje, dok je Kanada imala privremene "bele pasoše", a razlog je tehničke prirode - bilo je najlakše nabaviti takve uzorke.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )