FOTO: najžena

Tokom tropskih vrućina, kuću ne napuštamo bez flašice vode. Nerijetko se dešava da se usljed visokih temperatura flasišica zagrije, odnosno voda u njoj.

Međutim, da li znate šta se tada dešava?
 
Kako se plastične flašice prave od polietilen tereftalata koji, kada se zagrije, otpušta štetnu hemikaliju bisfenol A (BPA). Kada se bisfenol unese u organizam može biti izuzetno štetan.
 
Što se flašica više zagrijava, to otpušta i više štetnih sastojaka koji prelaze u vodu. Nedavno je i sproveden eskperiment koji to dokazuje. Naime, profesorka Lina Ma je sa svojim timom naučnika ispitivala koje se sve hemikalije oslobađaju iz plastične flašice nakon stajanja na visokoj temperaturi tokom 4 nedelje.
 
Ta studija je dokazala da se nivo štetnog BPA povećava na visokim temperaturama. Ni slučajno ne pijte vodu iz flašice koja je danima bila u automobilu ili na suncu.
 
Bisfenol A povezuje se sa brojnim zdravstvenim problemima - poput pada imuniteta, problema sa reproduktivnim zdravljem i neurološkim problemima. Čak je utvrđeno da ova hemikalija povećava rizik od razvoja Alchajmerove bolesti, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i dr.
 
Najbolje bi bilo koristiti staklenu umjesto plastične flašice.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )