FOTO: pixabay

Ovaj praznik je danas jedan od najradosnijih i najradije proslavljanih na američkom tlu, ali prije nekoliko vijekova to nije bio slučaj.

Tokom šesnaestog i sedamnaestog vijeka, puritanci su vjerovali da su za istinsko i potpuno upražnjavanje religije neophodna veoma stroga pravila i da je svaki oblik veselja – grijeh.

„Koliko god to zvučalo šokantno, sledbenici Isusa Hrista  u Americi i Engleskoj pomogli su donošenje zakona po kojima je nelegalno proslavljati Božić, jer su vjerovali da je uvreda Boga slavljenje dana koji je povezan s drevnim paganizmom“, navodi se u knjizi „Šokirani Biblijom“ Džoa Kovača. „Većina Amerikanaca danas ne zna da je Božić bio zabranjen u Bostonu od 1659. do 1681. godine.“

Tako su sve božićne aktivnosti poput plesa, sezonskih predstava, igara, pjevanja, veselih proslava i naročito konzumiranja alkohola bila zabranjena u Engleskoj 1644, kada su engleskim parlamentom dominirali puritanci, a ta pravila poštovali su i oni vjernici koji su se uputili ka Novoj Engleskoj, u Novi svijet. Tako je Božić bio zabranjen u Bostonu, a kako prenosi LiveScience, proslava ovog praznika se, štaviše, smatrala krivičnim djelom.

Božićne jelke i ukrasi smatrani su, naime, dijelovima paganskih rituala, a puritanci su zabranili i konzumiranje tradicionalne božićne hrane poput pita s mesom i pudinga. Puritanci su, pored toga, zahtjevali i da sve prodavnice i zanatske radnje ostanu otvorene na dan Božića, dok su vjesnici u večeri Božića ulicama vikali „Ne Božiću, ne Božiću!“.

U Engleskoj je ova zabrana ukinuta već 1660. godine, kada je tron zauzeo Čarls II Stjuart, ali u Novoj Engleskoj je proslava Božića dozvoljena tek 1856. Štaviše, nakon toga su se – sve do 1870. godine – u pojedinim školama održavali časovi i 25. decembra.

Promjena je bila postepena, piše LiveScience, a vjernici su polako prihvatali ovaj praznik i običaje koji ga prate.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )