FOTO: BN tv

Jahanje je sport koji nije toliko razvijen u našoj zemlji i nezasluženo je zanemaren. Prednosti jahanja po zdravlje čovjeka i hipoterapije, odnosno terapije određenih oboljenja uz pomoć konja, naučno su dokazane i s pravom treba reći da se konjički sport treba naći na samom vrhu.

Hipoterapija pozitivno djeluje na normalizaciju mišićnog tonusa, jačanje snage, povećava obim pokreta, kontroliše držanje tijela, poboljšava koordinaciju, ravnotežu, simetriju pokreta. Poboljšava cirkulaciju i disanje, pojačava koncentraciju i pažnju. Pored brojnih pozitivnih efekata na fizičko zdravlje, hipoterapija blagotvono djeluje i sa emocionalnog, psihološkog, društvenog i edukativnog aspekta.

Dokazano je da hipoterapija ima pozitvno djelovanje i na učenje. Nažalost mala razvijenost svijesti ljudi i nedostatak medicinskog kadra ne daju dovoljno prostora ovoj metodi. Stanko Mitrović je instruktor jahanja koji ima sertifikat i za hipoterapiju, ali kaže, nažalost, ne može sam da je sprovodi.

Stanko se više od jedne decenije bavi jahanjem. Mnoge dječake i djevojčice naučio je osnovne korake. Za jahanje je kaže prije svega potrebna ljubav prema konju, a sve ostalo dođe samo po sebi. Za ovaj sport su najviše zinteresovana djeca, a najmlađi polaznik u Školi jahanja bio je petogodišnjak.

Djevojčice koje smo zatekli na “Ranču Tanasić” u Školi jahanja kažu da se nisu dvoumile i da su oduvijek voljele konje i prirodu i imale veliku želju da nauče da jašu.

Rekreativno jahanje lijek je za dušu i tijelo jer su konji poznati kao jedne od najboljih terapijskih životinja. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )