FOTO: pixabay

Naučnik Geološkog brazilskog saveznog univerziteta Rio Grande Rualdo Menegat tvrdi da je otkrio razlog zašto su Inke izgradile svoj čuveni grad Maču Pikču na specifičan način i zašto su ga izgradile na tolikoj visini.

Brazilski geolog izvršio je analizu područja gdje se stari grad nalazio kako bi pronašao tektonske pukotine — otkrića su bila iznenađujuća.

Kako je naučnik objasnio tokom konferencije Geološkog društva Amerike, koja je održana u Feniksu, te pukotine se dramatično razlikuju po veličini: neke od njih su toliko velike i dugačke da čak određuju pravac toka lokalnih rijeka.

Menegat je otkrio da te pukotine prate dva glavna smijera: od sjeveroistoka ka jugozapadu i u suprotnom smijeru. Na taj način, pukotine stvaraju oblik iks i Maču Pikču je tačno na mjestu presjeka.

Istraživač sugeriše da su sve gradske strukture izgrađene na osnovu tog obrasca.

Cio grad ima isti obrazac kao i pukotine u zemlji, što je gradu dalo nepremostive prednosti. Prvo, na tim mjestima se kamenje lakše vadilo, naglašava Menegat.

Machu Picchu, Peru, Ancient, Ruins

Pored toga, propusti na tlu pomagali su usmjeravanju vode iz rastopljenog leda ili kiše u grad, stvarajući stabilan izvor slatke vode. Istovremeno, tokom oluja i obilnih padavina pukotine su pomagale da se višak vode brže isuši.

„Otprilike dvije trećine napora uloženog u izgradnju svetilišta odnosilo se na odvode ispod površine. Pukotine su pomogle očuvanju ovog mjesta“, rekao je geolog.

Takođe, zidajući grad na tako visokom mjestu, Inke su se zaštitile od lavina i klizišta koja su toliko uobičajena u Andima.

Machu Picchu, Peru, Beautiful

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )