FOTO: null

Godišnjica Dejtonskog sporazuma, Svjetski dan televizije, Dan osobođenja Banjaluke i Aranđelovdan, jedna od najčešćih krsnih slava u srpskom pravoslavnom kalendaru - sve se to obilježava danas.

Ufokusu pažnje medija će, bez sumnje, biti godišnjica potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kojim je prije 25 godina okončan rat u Bosni i Hercegovini.

I nakon četvrt vijeka ovaj sporazum izaziva brojne kontroverze i rasprave. Kako je rekao Met Fild, ambasador Velike Britanije u BiH, Dejton i danas “asocira podjednako na mir i na podjele u BiH”.

Analizom stanja u BiH 25 godina nakon Dejtona baviće se i većina televizija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.


Većina TV novinara, snimatelja i ostalih medijskih profesionalaca vjerovatno neće imati vremena za slavlje, mada je po UN kalendaru danas njihov dan.

Svjetski dan televizije ustanovljen je 1996. godine, kako bi se odalo priznanje uticaju televizije i ulozi koju ona ima, jer upozorava na zdravstvene, socijalne, ekonomske i druge probleme u svijetu.

Prema istraživanjima Fondacije Fridrih Ebert u BiH, televizija je i danas, uprkos rastu novih medija, najuticajniji medij i najčešći izvor informacija za većinu građana BiH.

Za Banjalučane je danas i Dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu, jer je upravo na današnji dan, prije 102 godine, srpska vojska umarširala u grad na Vrbasu. To je bio kraj austrougarske okupacije.

đVećina građana u Republici Srpskoj, međutim, 21. novembar “prepoznaje” kao Aranđelovdan, veliki pravoslavni praznik i jednu od najčešćih krsnih slava.

Aranđelovdan označava i početak sezone zimskih slava i svetkovina, a ove godine to nije samo povod za idilično svečarsko raspoloženje, nego i za – brigu.

Epidemiolozi upozoravaju da praznična okupljanja mogu biti velika prijetnja po zdravlje i poručuju: obilježite praznike samo u krugu najbližih, čuvajte se korona virusa, biće vremena za slavlje kada sve ovo prođe.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )