FOTO: pixabay

Ako su menstruacije neredovne u dužem periodu uzrok treba tražiti u određenim poremećajima u organizmu. Potražite ih i kada menstruacije izostaju a niste trudni, upozoravaju stručnjaci, navodeći najčešće razloge

Neredovne menstruacije u priličnoj mjeri mogu da poremete život gotovo svake žene. Ako se ovakva situacija ponavlja uzrok treba tražiti u određenim poremećajima u organizmu. Potražite ih i kada menstruacije izostaju a niste trudni, upozoravaju stručnjaci, navodeći najčešće razloge.

* Naglo mršavljenje i ekstremne vježbe mogu da dovedu do poremećaja menstrualnog ciklusa. Inače, stručnjaci ističu da je ovakvo ponašanje "evolucijski način zaštite žene od trudnoće u trenucima velikog napora i stresa".

* Stres izazvan traumatičnim događajima kao što su smrt ili bolest bliske osobe, prekid veze, gubitak posla, pa čak i preseljenje, mogu da dovedu do kašnjenja menstruacije. Stres, zapravo, utiče na hipotalamus koji reguliše veliki broj hormona u organizmu, pa i na one zadužene za menstrualni ciklus.

* Kontraceptivna sredstva takođe mogu biti jedan od razloga za izostanak menstruacije, bilo da su u vidu tableta, injekcija ili spirale. Ginekolozi, stoga, napominju da, ukoliko se ovako nešto dogodi, ne treba paničiti već posjetiti svog ljekara.

* Preuranjena menopauza praćena valunzima, odnosno iznenadnim napadima vrućine, noćnim znojenjem i suvoćom vagine isto može da dovede do izostanka menstruacije. Ovo stanje kod žena mlađih od 40 godina može biti vrlo neprijatno, zbog čega obavezno treba da provjere hormonalni status.

* Bolesti u vidu policističnih jajnika, celijakije ili problema sa štitnom žlijezdom, takođe mogu da kumuju neredovnosti menstrualnih ciklusa. A da bi se ustanovilo da su za takvo stanje odgovorne baš navedene bolesti, odgovor obavezno treba potražiti kod odgovarajućeg specijaliste.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )