FOTO: null

Bez vazduha možemo živjeti otprilike tri minuta, bez vode tri dana, a bez hrane 21 dan. Između vode i hrane postoji nešto podjednako važno za naš organizam, a to je san.

Bez sna možemo živjeti 11 dana, a da se pritom svaki dan povećava rizik od smrti. San je jedna od najvažnijih potreba ljudskog organizma, a često smo ga skloni zanemarivati. Godinama naučnici i ljekari ispituju ljudski mozak, a nikada nisu dali tačne informacije o posledicama nedostatka sna.

Ipak, jedno dansko istraživanje iz 2013. godine pokušalo je da odgonetne misteriju u vezi sa snom. Ovako funkcionišu stvari: naš mozak se hrani energijom iz krvi, a sve dok se krv pumpa, mozak postaje “teži“. Tokom sna, određeni dijelovi mozga ne funkcionišu, pa umanjena potrošnja energije smanjuje oticanje živaca. Krv iz mozga se povlači ostavljajući prazan prostor. Taj proces koji se neprestano odvija u našem mozgu čini san najvažnijim za naše zdravlje.

Kada uopšte ne bismo spavali, toksini bi se sakupljali i nakon 200 sati bi nas konačno i ubili. U slučaju ograničenog sna, isti toksini nas ubijaju, ali s vremenom. Nedostatak sna povezuje se s ozbiljnim stanjima i posledicama po zdravlje – povećan rizik od srčanog i moždanog udara, glavobolje, Alchajmerova bolest, Parkinsonova bolest...

Zbog toga ljekari savjetuju da je minimum od sedam sati sna neophodan za normalan rad organizma tokom dana, a ne pet ili šest koliko obično spavamo i dozvoljavamo toksinima da nam se poigravaju sa zdravljem.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )