FOTO: null

Shvatanje braka i porodice se u posljednjih nekoliko decenija drastično promijenilo, pa je sve više razvoda i sve manje sklopljenih brakova. Samo u Bijeljini se godišnje podnese između 100 i 150 zahtjeva za pokušaj mirenja u postupcima razvoda braka.

Nerazumjevanje, netrpeljivost, nespremnost na saradnju, obaveze oko djece, želja za afirmacijom u karijeri, sve veći zahtjevi od partnera… Sve to – još opterećeno i ekonomskom krizom podvlači crtu na čuveno “zajedno do kraja života”.

“Jedan od bitnih razloga koji dovode do razvoda braka jeste i mješanje porodice”, ističe za BN televiziju psiholog-pedagog Milan Stojanović.

Način života u kome je sve “instant”, dovodi do toga da su i mnoge vrijednosti pale na niske grane. Čini se da je institucija braka potpuno degradirana i olako shvaćena.

“Mladi misle da će se njihov mladalački život nastaviti i u braku. Ali kada dođu obaveze, djeca i brak tu već nema izbora”, navodi Stojanović.

Razdvajanje roditelja za dijete uvijek je šok i traumatsko iskustvo, to je dug i bolan proces koji može ostaviti posljedice i u odrasloj dobi.

“Djeca smatraju da je porodica oslonac i podrška, ali kada dodje do razvoda dijete gubi sigurnost i pati”, navodi za BN televiziju psiholog Mladenka Perić.

Zakon je jasan – kad brak zapadne u krizu, Centar za socijali rad nalaže mirenje supružnika. Ako ni to ne pomogne da se sačuva zajednica, sud donosi glavnu riječ. Ali kad se presavije tabak, neminovno je otvoriti novčanik.

“Taj postupak pred sudom košta 400 maraka za taksu, a ostalo su troškovi advokata”, naveo je advokat Bojan Stojanović.

Zaljubljivanje je jednostavno. Izgraditi ljubavni odnos i ostati u njemu je mnogo više. Brak je više i od toga. To je i socijalna i finansijska zajednica, ističu stručnjaci i zaključuju: koliko smo spremni da razvijamo veštine i sposobnosti koje će nam omogućiti da ostanemo u kvalitetnom odnosu, zavisi od nas samih.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )