FOTO: glassrpske

BANjALUKA - Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma je jedina tačka na dnevnom redu današnje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, uoči koje su poslanici poručili da je potrebno pokazati jedinstvo, ne posezati za drugim temama i svima pojasniti šta je pozadina priče u koju se ušlo sa Srbijom.

Početak posebne sjednice republičkog parlamenta je zakazan za 12 časova, a potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković je kazao za “Glas” da će sjednica biti više svečana i u znaku proslave Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, bez teških tema i teških riječi.
 
- Treba da pokažemo sabornost, usvojimo predloženi zakon koji dodatno štiti i promoviše ćirilicu, sve njene ljepote i posebnosti, ali i njen značaj. Uz pismo, garant očuvanja nacionalnog identiteta je i srpski jezik i svi treba da shvate i prihvate da zaštitom svog pisma ne umanjujemo prava drugih naroda, tako da ne bi trebalo biti opstrukcije predstavnika Bošnjaka - istakao je Petković koji je funkcioner Ujedinjene Srpske i član skupštinskog Zakonodavnog odbora.
 
Poslanik SNSD-a i član skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje Ranka Perić Romić je poručila da je dnevni red jasan i da tu treba da se pokaže jedinstvo.
 
- Nema ništa političko u ovome. Suština je zaštita srpskog nacionalnog identiteta i kulture - istakla je Perić Romić.
 
Sva tri jezika su, podsjetila je, ravnopravna prema Ustavu.
 
- Ne sporimo latinicu kao pismo. Radi se o tome da očuvamo ćiriličko pismo i identitetske vrijednosti srpskog naroda - zaključila je Perić Romić.
 
Zamjenik šefa Kluba SP-a Dalibor Stević, očekuje da se pokaže jedinstvo, jer je riječ o veoma važnim pitanjima i za istoriju i za budućnost.
 
- Ne očekujem da neki i ovu priliku iskoriste za neke sitne političke i partijske poene. Ne treba da budemo skromni jer, kao rijetko koji narod, imamo toliko stvari koje smo uradili i za koje je čulo čovječanstvo, od naučnika, umjetnika, sportista - istakao je Stević za “Glas “.
 
Šef Kluba PDP-a Perica Bundalo za “Glas” ističe da prijedlog zaslužuje da dobije podršku svih poslanika iz stranaka čije je sjedište u Srpskoj.
 
- Zakon, za koji ne sumnjam da će biti usvojen, će na simboličan način pokazati da imamo jedinstvo u pogledu poštivanja ćirilice i jezika kojim govori srpski narod. Međutim, ovo mora postati pitanje nacionalnog osjećanja, potrebe i želje za opštim jedinstvom - zaključio je Bundalo.
 
Zamjenik šefa poslaničkog Kluba SDS-a Nedeljko Glamočak smatra da će na sjednici predloženi zakon dobiti jedinstvenu podršku.
 
- Ćirilica je dio našeg identiteta, ali usvajanje zakona je tek prvi korak - zaključio je Glamočak.
 
Istovjetan zakon bi danas trebalo da usvoji i parlament Srbije.
 
Odredbe
 
Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma utvrdila je, po hitnom postupku, početkom ovog mjeseca Vlada Srpske. Njime se propisuje obaveza da se prilikom korišćenja u pravnom prometu koristi standardizovan oblik jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, osigurava zaštitu nematerijalnog kulturnog nasljeđa te podstiče pravilno izražavanje, poznavanje i pravilna upotreba jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )