FOTO: N1

SAD i Avganistan zemlje su koje su najviše puta mijenjale svoju zastavu, a jedna od zanimljivijih je i zastava Mozambika, koja na sebi ima simbole knjige, motike i - kalašnjikova, izjavio je Željko Heimer, predsednik Međunarodne federacije veksilologa.

Pukovnika Vojske Hrvatske i doktora sociologije Željka Heimera na 28. kongresu Međunarodne federacije veksiloloških udruženja u julu su u San Antoniju jednoglasno za predsednika izabrali predstavnici 52 nacionalna i regionalna udruženja.

Heimer je u razgovoru za agenciju Hina otkrio čari proučavanja zastava.

Država koja je najviše puta mijenjala svoju zastavu u savremeno doba je Avganistan, čak 15 puta, što i ne čudi, s obzirom na više ili manje neprekinuto ratno stanje u kojem se godinama nalazi.

Država koja je najviše puta dodavala nove simbole jeste SAD, gdje su čak 27 puta dodavali nove zvjezdice koje označavaju savezne države. Prva zvanična zastava nakon revolucije 1776. godine imala je na sebi 13 saveznih država, a sada ih je 50.

Što se oblika tiče, većina zastava su pravougaonog ili kvadratnog oblika. Jedina država koja odstupa od forme jeste Nepal, koji za zastavu ima dva trougla. Savezna država Ohajo u SAD-u takođe odstupa, jer je njena zastava u obliku plamena.

Najstariju zastavu ima Danska

Najstarija zastava koja je i dalje u neprekidnoj upotrebi je Danska, a koja se koristi u istom obliku od 13. vijeka. Slijede je Holandija (1572) i Nepal (1743).

Najnovije promijenjena zastava je Mauritanije, kojoj je 2017. godine, s gornje i donje strane dodata crvena linija. Prethodno je imala samo zelenu podlogu. Mjanmar je svoju mijenjao 2010. godine, kada su odlučili da više neće upotrebljivati onu iz doba Burme.

Najmlađu zastavu ima i Kosovo, koje je svoju zastavu odredilo 2008. godine prilikom jednostranog proglašenja nezavisnosti.

Države na svoje zastave nerijetko stavljaju i simbole, a koji bi trebalo da olakšaju prepoznatljivost zastave u svijetu.

Najčešći simbol je zvijezda, koja se nalazi na 60-ak državnih zastava, a iza nje slijede grb, krug, sunce i mjesec.

"Mnoge zastave sadrže simbole koji nam mogu izgledati neobični, poput Mozambika, koji na zastavi uz knjigu i motiku prikazuje i jurišnu pušku AK-47, poznatiju kao kalašnjikov", rekao je Heimer.

Najviše simbola na zastavi Turkmenistana

Od ostalih zastava, hrvatski stručnjak ističe zastavu Bermuda, na kojoj je - brod koji tone.

Dominikana ima ljubičasto-zelenog papagaja, kirgistanska prikazuje ukrštene grede tradicionalnog nomadskog šatora koje se vide gledajući iznutra prema gore.

Jedna od zanimljivijih je brazilska zastava, gdje se dodaje po jedna zvjezdica za svaku saveznu državu, ali su prikazane u različitim veličinama s obzirom na površinu regiona.

Zastava s najviše simbola je zastava Turkmenistana, koja ih na sebi broji čak 12.

Što se tiče pruga, većina država ih ima vodoravno. Tek dvadesetak zemalja, većinom prema uzoru na Francusku, imaju uspravne pruge, dok ih svega desetak ima zastavu podijeljenu na koso.

Najlepša međunarodna zastava, po Heimeru, je zastava Sjeverne Makedonije.

"Ona je izazvala mnoge kontroverze 1990-ih godina, pa je morala biti promijenjena. Usvojena je današnja zastava jednostavnog, ali vrlo prepoznatljivog dizajna", kazao je Heimer.

Makedonija je prvobitno imala na zastavi "Sunce iz Vergine", obilježje koje se može pronaći na grobnici Filipa Drugog ili Filipa Trećeg Makedonskog u mjestu Kutleš, a koji su bili otac i polubrat svjetski poznatog osvajača Aleksandra Velikog. Ali, uslijed spora oko imena Makedonija s Grčkom, zastava se mijenja u onu koja se danas koristi.

Termin, veksilologija, po prvi put 1958. godine upotrebljava američki autor Whitney Smith. Nešto kasnije osnovana je i Međunarodno udruženje veksilologa, 7. septembra 1969. godine, s ciljem stvaranja centra informacija i znanja o zastavama svih vrsta, njihovih formi i funkcija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )