FOTO: Glas Srpske

Sudije u Ustavnom sudu BiH naredne sedmice će razmatrati zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH kojim su, između ostalog, definisana mjesta za isticanje tog simbola.

Sjednica suda zakazana je za 6. i 7. februar, a izmjene i dopune Zakona o zastavi BiH, koje osporava Dodik, regulišu pitanje isticanja zastave BiH na objektima Oružanih snaga BiH, državnih institucija i novčane kazne za kršenje zakona. Zahtjev za ocjenu ustavnosti upućen je u novembru prošle godine, a iz Dodikovog kabineta tada je poručeno da taj akt nije u skladu sa Ustavom BiH u dijelu koji glasi da “o simbolima BiH odlučuje Parlamentarna skupština, a potvrđuje ih Predsjedništvo”.

Dodik je u obrazloženju zahtjeva naveo da je Parlament 2004. godine usvojio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH te da usvojene izmjene nisu potvrđene u Predsjedništvu BiH pa tako nije ispoštovana procedura koja je propisana Ustavom.

- Imajući to u vidu, sve mijenjane i dopunjavane odredbe iz 2004. godine nisu u skladu sa Ustavom BiH - piše u Dodikovom zahtjevu.

Odredbe koje se nalaze u osporenom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH odnose se na određivanje lokacija na kojima se ističe zastava kao i novčane kazne zbog njenog neisticanja. Od Suda je zatraženo da iste, zbog pobrojanih razloga, ukine te da Parlamentu BiH naloži da, dan nakon što sudska odluka bude objavljena, pokrene proceduru kojom će zakon uskladiti sa Ustavom BiH.

Priča o isticanju simbola u BiH ponovo je pokrenuta kada je Dodik 2018. godine preuzeo mandat u Predsjedništvu BiH te zahtijevao da i zastava Republike Srpske bude istaknuta u zgradi te institucije, što je izazvalo lavinu reagovanja druga dva člana Predsjedništva BiH, a oglasili su se i brojni predstavnici bošnjačkih političara te akademske zajednice.

U Generalnom sekretarijatu Predsjedništva BiH ranije je Srni potvrđeno da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, koji propisuje da “nijedna druga zastava ne smije biti istaknuta uz zastavu BiH” te novčane sankcije od 100 do 7.500 KM, nevažeći, nije ustavan i nikada nije potvrđen u Predsjedništvu BiH niti je ta odluka objavljena u “Službenom glasniku BiH”.

Član Ustavnopravne komisije u Domu naroda Parlamenta BiH Lazar Prodanović (SNSD) kazao je za “Glas Srpske” da je upućeni zahtjev za ocjenu ustavnosti opravdan i da očekuje da će se oni koji odlučuju držati Ustava.

- Zakon o zastavi je u određenom roku trebalo da potvrdi Predsjedništvo BiH. Potpuno je jasno šta je bila čija obaveza. Na ovom slučaju ćemo vidjeti dignitet Ustavnog suda BiH kao vrhovnog tumača Ustava BiH - zaključio je Prodanović.

Istorijat zastave

Pitanje zastave BiH nije rješavano Dejtonskim sporazumom 1995. godine kojim je konstituisana sadašnja BiH. Predstavnici konstitutivnih naroda iznosili su ranije različite prijedloge o zastavi BiH, ali nije bilo saglasnosti. Sadašnju zastavu BiH proglasio je 1998. godine tadašnji visoki predstavnik za BiH Karlos Vestendorp.

Tri ugla trougla simbolizuju tri konstitutivna naroda BiH, a zvjezdice reprezentuju Evropu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )