FOTO: InfoBijeljina

Zbog opstrukcije FBiH još nisu raspodijeljeni svi prihodi od putarine, a prema posljednjem presjeku Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na računu rezervi za tri godine sakupljeno je 125,89 miliona KM.

U UIO BiH istakli su da se Odluka o privremenoj raspodjeli prihoda od putarine za izgradnju autoputeva i za izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, koju je donio Upravni odbor, primjenjuje od februara 2018. godine. Od toga dana na poseban podračun prikuplja se putarina u iznosu od 0,25 KM po litru derivata koji se proda na tržištu BiH, dok se prije izmjene Zakona o akcizama izdvajao iznos od 0,10 KM.

- Ovom odlukom je utvrđena privremena raspodjela naplaćenih prihoda od putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva koji se vode na posebnom podračunu otvorenom kod Centralne banke BiH - rekli su u UIO BiH.

Dodali su da od ukupno prikupljenih prihoda po ovom osnovu deset odsto ostaje na podračunu kod Centralne banke BiH, a služiće za poravnanje prihoda po utvrđivanju konačne metodologije raspodjele.

- Preostalih 90 odsto prihoda dijeli se korisnicima i to entitetima i Brčko distriktu BiH, tako da 59 odsto pripada Federaciji BiH, 39 odsto Republici Srpskoj, a dva odsto Brčko distriktu - istakli su u UIO.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović, koja je i član Upravnog odbora UIO BiH, za “Glas Srpske” je istakla da je na posljednjoj sjednici predloženo da se pomenuti novac raspodjeli entitetima i Brčko distriktu prema važećim koeficijentima, ali prijedlog nisu podržali predstavnici FBiH.

- Mi to možemo ponovo predlagati, ali dok se sva tri ministra u UO UIO ne dogovore, do raspodjele tog novca neće doći, iako bi ta sredstva svima dobro došla za izgradnju autoputeva i drugih puteva, kao i njihovu rekonstrukciju - kazala je Vidovićeva.

Istakla je da će raspodjela novca prikupljenog od putarina biti sporna sve dok ne bude dogovoren konačan koeficijent raspodjele, a kada će to biti, niko ne zna.

Predstavnici FBiH insistiraju na većem koeficijentu prilikom raspodjele novca, jer smatraju da na području Federacije ima više automobila,  a samim tim se slijeva i više novca od putarine.

Zakon

Novi Zakon o akcizama stupio je na snagu 1. februara 2018. godine. Zakonske izmjene podrazumijevale su povećanje putarine, rast akcize na lož-ulje i uvođenje akcize na biogoriva. Novac prikupljen na osnovu tih nameta mora da bude utrošen za izgradnju autoputeva i za gradnju i rekonstrukciju puteva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )