FOTO: null

Policija traga za hakerima koji su opasnim virusom CTB Locker blokirali računar banjalučkog preduzeća "Nis promet", te od njih tražili 1.000 dolara kako bi ih oslobodili ovog virusa.

Kako nezvanično saznajemo, ovo preduzeće je samo jedno u nizu u Banjaluci koja su bila na meti hakera.

"Nezavisnim" je potvrđeno da su neka od preduzeća nasjela na ovu "ucjenu" kako bi im računari bili oslobođeni, međutim, nije im vraćena sva baza podataka, već samo polovina.

U preduzeću "Nis promet" su potvrdili da im je zloćudni virus blokirao cijelu arhivu od 2002. godine do danas i tako onemogućio normalan rad, ali su rekli da neće pristati na ucjenu, već su cijeli slučaj prijavili policiji.

Izvor blizak istrazi kazao nam je da je ovo preduzeće zaraženo putem internet mreže, da se ne zna odakle je stigao virus, ali i da mu se teško može ući u trag.

"Haker je na zaraženom računaru na ekranu monitora postavio poruku u kojoj piše da je računar blokiran i da vlasnik, ukoliko želi svoje zarobljene fajlove nazad, mora da kupi dva novčića elektronske valute bitkoin i to s naloga koji oni pošalju", pojašnjava naš izvor.

Kako kaže, vrijednost svakog bitkoina je 500 dolara, a rok za otplatu je 96 časova.

"Ovi hakeri traže plaćanje bitkonima da bi izbjegli mogućnost praćenja transakcija", kazao je naš izvor.

Kako kaže, na sličan način zaraženo je na hiljade računara u svijetu, ali i oni u Banjaluci.

"Jednoj firmi u Banjaluci su zarazili računar preko mejla, u kojem je pisalo nešto o Jehovinim svjedocima. Čim je radnica kliknula na mejl, računar je bio blokiran. Bilo je i onih koji su platili iznos koji hakeri traže, ali su dobili samo pola fajlova, i to ne one najbitnije", kazao je naš izvor.

Inače, virus CTB Locker je najnovija verzija, napravljena u januaru ove godine. Riječ je o kodiranom virusu koji je u posljednje vrijeme zarazio na hiljade računara u svijetu. Ovaj virus šifruje dokumente i slike na svim računarima u mreži i nemoguće ih je otključati, osim ako se ne plati ucjena hakerima, koja se obično kreće od od 250 do 3.000 dolara.

Stručnjaci kažu da ga je zasad nemoguće odblokirati bez uputstva onoga ko ga je i sastavio i da je brži od većine postojećih antivirusnih programa.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )