FOTO: nezavisne.com

U institucijama Bosne i Hercegovine tokom prošle godine zaposleno je novih 147 državnih službenika, a samo za komisije koje su ih "birale" potrošeno je gotovo 31.000 KM.

Iz Informacije o radu Agencije za državnu službu BiH za prošlu godinu vidljivo je da je u prošloj godini objavljeno kupno 158 konkursa za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta od čega je 66 internih konkursa, a 92 javna. Po javnim oglasima zaposleno je ukupno 147 osoba dok je u penziju otišlo 90 osoba, a 67-ih je dobrovoljno otišlo iz državne službe.
 
Kada je riječ o komisijama, iz odgovora na jedno od poslaničkih pitanja u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH može se zaključiti da je u prošloj godini bilo formirano ukupno 100 komisija, odnosno za svaki javni oglas po jedna komisija, a s obzirom da komisija broji pet članova, u 2023. bilo je angažovano ukupno 500 ljudi kao članovi komisija i njima je isplaćeno ukupno skoro 31.000 KM.
 
Iz odgovora je vidljivo da su pojedini članovi u komisije imenovani jednom ili dva puta, međutim ima I onih koji su imenovati po šest, sedam čak i deset puta. Članovi komisije po ovom osnovu u toku prošle godine zavisno od toga koliko su puta birali državne službenike zaradili su od 50 pa do 800 KM koliko je zaradio jedan od zaposlenih u Ministarstvu pravde BiH.
 
U Informaciji o radu Agencije za državnu službu BiH za prošlu godinu naglašeno je da u prošloj godini nije došlo došlo do usvajanja izmjena Zakona o državnoj službi u institucijama BiH zbog čega Agencija nije bila u mogućnosti da sačini I dostavi na usaglašavanje prijedlog odluke kojom će se omogućiti vođenje registra.
 
 "Vijeće ministara je na  35. sjednici održanoj 11.1.2024. godine usvojilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi Bosne i Hercegovine i isti će se uputit Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na usvajanje. Izmjenama i dopunama Zakona stvaraju se uvjeti za uspostavu Registra zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine kao jednog od ključnih uvjeta za početak sistemske reforme javne uprave na državnom nivou", navedeno je u Izvještaju.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )