FOTO: null

Berlin -- Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da očekuje da se većina izbeglica iz Sirije i Iraka vrati kućama kada se rat završi.

Ona je upozorila da Nemačka spremna da pruži samo privremeno utočište tražiocima azila i da oni ne mogu dugoročno da ostanu.

U izjavi koja predstavlja značajan zaokret u odnosu na njene prethodne stavove, najmoćnija politička ličnost Evrope je navela da bi izbeglice trebalo da se vrate u svoje zemlje kada se uspostavi mir.

“Ako bude mira u Siriji i ako Islamska država bude poražena u Iraku, mi očekujemo da se vratite u svoje otadžbine, sa razumevanjem za ono što smo učinili za vas“, rekla je Merkelova. 

Tokom vikenda Merkelova i ministri su pokušali da uvere Nemce da izbegličku krizu drže pod kontrolom nakon što je preko milion izbeglica stiglo u Nemačku tokom prošle godine. 

“Ti brojevi će morati da se smanje ubuduće i ne smemo da dozvolimo da porastu, naročito ne u proleće“, istakla je Merkelova, koja je do sada zagovarala politiku otvorenih vrata za izbeglice uz slogan “Mi to možemo“. 

Šef kabineta Merkelove Peter Altmajer rekao je za list "Bild am zontag" da Berlin pregovara sa nekoliko država, uključujući Tursku, o preuzimanju izbeglica sa kriminalnim dosijeom koje su došle preko država koje nisu članice Evropske unije, preneo je Rojters. 

"To može onda da znači da takve izbeglice ne budu deportovane u države porekla - ukoliko tamo besni građanski rat - već u zemlju preko koje su došle u EU", kazao je Altmajer. 

Altmajer je naveo da Nemačka sarađuje blisko sa Turskom, Jordanom i Libanom, kako bi većina izbeglica mogla da ostane u tom regionu do uspostavljanja mira u Siriji i Iraku. 

Liderka opozicione stranke Zelenih Simone Peter rekla je za "Dojčlandradio kultur" da se vlada, Altmajer i Merkelova, "polako udaljavaju od kulture dobrodošlice" prema izbeglicama. 

Ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mazijer nagovestio je da Nemačka ne može da prihvati ekonomske migrante. 

"Nemoguće je da Nemačka primi sve izbeglice iz kriznih regiona u svetu. To se posebno odnosi na ljude koji nisu iz Sirije, koji ovde dolaze u potrazi za boljim životom", rekao je de Mezijer za "Špigel". 

Premijer države Saksonija-Anhalt Rajner Haselof, iz redova CDU, rekao je za "Velt am zontag" da Nemačka ne može više da prihvati "gubitak kontrole" na svojim granicama. 

Buru kritika izazvala je liderka evroskeptične stranke Alternativa za Nemačku (AfD) Frauke Petri koja je rekla, u intervjuu za jedan list u subotu, da nemačka policija treba, "ukoliko je to potrebno", da puca na migrante koji pokušavaju da uđu u zemlju ilegalno 

Nemačka je registrovala blizu 1,1 milion ljudi kao tražioce azila prošle godine, među kojima blizu 430.000 Sirijaca, naveo je AP.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )