FOTO: null

Svjetska felinološka organizacija prepoznaje četiri kategorije mačaka: dugodlake, poludugodlake, kratkodlake, sijamske i orijentalne. U dugodlake mačke spadaju persijske i egzote, a sve ostale kategorije su prilično ispunjene brojnim različitim vrstama.

Bengalska mačka je hibridna vrsta domaće mačke koja je nastala ukrštanjem sa azijskom leopard mačkom Prionailurus bengalensis. Izgledom podsjeća na divlje mačke s velikim pjegama, rozetama i svijetlim stomakom. Ime bengalske mačke izvedeno je od latinskog imena azijske leopard mačke, suprotno pretpostavci da je izvedeno od bengalskog tigra. 

Bengalska mačka nastala je 1965. godine kada je uzgajivačica Džin Mil iz Kalifornije parila ženku azijske leopard mačke (tada se još mogla legalno kupiti u Americi) s mužjakom domaće mačke. Iz tog legla preživjelo je samo jedno mače, ženka Kin-Kin, koja je kasnije ponovo parena s domaćom mačkom i tako je nastala nova vrsta mačaka. 

Temperament ovih mačaka popravlja se tri generacije nakon prvog ukrštanja domaće mačke s azijskom leopard mačkom. Ipak, poželjno je čekati barem četvrtu generaciju kako bi se osigurao nježan temperament domaće mačke i fizičke karakteristike divlje mačke. 

Sva legla ranijih generacija zadržavaju se za dalji uzgoj ili za vlasnike spremne na malo nervoznije mačke. 

Bengalke su jako zaigrane, vole da se igraju sa vodom, skaču i prevrću se. Imaju zanimljive glasove, osim uobičajenog režanja i zavijanja, mogu da proizvode i cvrkutave zvukove uz pomoć kojih redovno komuniciraju. 

Većina bengalki voli društvo pasa, a one takođe mogu da nauče i neke od osnovnih naredbi poput sjedi, lezi, daj šapu, ali i da se kreću na povocu uz svog vlasnika. 

Vrlo su glasne i aktivne mačke, a ako želite da kod kuće imate duge razgovore, uz bengalku nabavite nekog polarca, kao što je haski ili malamut i priči neće biti kraja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )