FOTO: null

Zakon o zabrani diskriminacije iz 2009. godine je vrlo moderan pravni instrument koji omogućava efikasnu zaštitu svima koji smatraju da su žrtve diskriminacije u BiH, rekao je danas službenik za pravna pitanja u Misiji OEBS Adnan Kadribašić.

Na predavanju koje je održao pred stotinjak studenata prava iz Bijeljine i Tuzle, Kadribašić je rekao da je neophodno ulagati u jačanje kapaciteta svih profesionalaca koji bi trebali primjenjivati taj zakon, institucija ombudsmena, pravosudni organi i pružaoci besplatne i privatne pravne pomoći. 

Prema njegovim riječima, zaštitu od diskriminacije u BiH najčešće traže osobe koje se žale na mobing, odnosno na uznemiravanje na radnom mjestu. 

Kadribašić je rekao da više od 250 osoba godišnje u BiH zatraži od ombudsmena zaštitu od diskriminacije, od čega oko 30 ovih predmeta dobije sudski epilog. 

On je istakao da su u odnosu na BiH, u većini zemalja regije i Evrope osobe puno spremnije da traže zaštitu od diskriminacije i da je potrebno i dalje raditi na podizanju svijesti o mehanizmima koje zakon nudi. 

Predavanje o primjeni Zakona o zabrani diskriminacije održano je na Pravnom fakultetu univerziteta Sinergija u Bijeljini.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )