FOTO: null

Predstavnički dom Parlamenta BiH nije usvojio negativno mišljenje parlamentarne Ustavnopravne komisije u vezi sa prijedlozima zakona o Ustavnom sudu i izmjeni Krivičnog zakona BiH koje su predložili klubovi poslanika SNSD-a i SDS-a.

Mišljenje Ustavnopravne komisije nije usvojeno jer nije dobilo podršku 13 od 14 poslanika iz RS, s obzirom na to da je "za" glasao samo Sadik Ahmetović iz SDA. Protiv negativnog mišljenja u vezi sa predloženim zakonom o Ustavnom sudu glasala su i četiri poslanika HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Oba zakonska prijedloga vraćena su Ustavnopravnoj komisiji, od koje je zatraženo dostavi novo mišljenje. Pomenuti prijedlozi zakona nisu dobili podršku na sjednici Ustavnopravne komisije za usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, ni za principe.

Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu predviđeno je da strane sudije ustupe mjesta domaćim i da bude onemogućeno preglasavanje konstitutivnih naroda. Predloženim izmjenama Krivičnog zakona BiH predviđeno je da iz njega budu izbrisane odredbe koje se odnose na pravno sankcionisanje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava.

Poslanici nisu usvojili ni Prijedlog zakona o korišćenju i upravljanju imovinom u svojini BiH koji su predložili poslanici SDA Šemsudin Mehmedović i BPS-a Zaim Backović jer nije dobio podršku poslanika iz Srpske. Tim zakonom je predviđeno da imovina u svojini BiH bude zemljište, vodotoci, šuma, putevi, željeznica, rudna bogatstva, nacionalni parkovi, kulturno-istorijska dobra, pa čak i novac i potraživanja BiH na osnovu sporazuma o sukcesiji.

Nije usvojena ni inicijativa poslanika SNSD-a Dušanke Majkić da u dnevni red sjednice bude uvršćena analiza stanja u Ministarstvu inostranih poslova i diplomatsko-konzularnoj mreži BiH, a Majkićeva je najavila da će i dalje istrajavati na svom zahtjevu.

Naredna sjednica doma zakazana je za 16. februar.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )