FOTO: undefined

Odgovor Republike Srpske na odluku Ustavnog suda BiH kojom je privremeno van snage stavljen republički Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima biće utvrđen i dostavljen do početka septembra, potvrđeno je za “Glas Srpske”.

Sud je u julu, odlučujući o zahtjevu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti tog zakona, kojim je predviđeno i osnivanje agencije za lijekove i medicinska sredstva Srpske, odlučio da njegove odredbe stavi van snage dok ne bude donesena konačna odluka u tom predmetu.
 
Postupajući po zahtjevu podnosioca, zahtjev je 29. juna dostavljen na odgovor učesnicima u postupku Narodnoj skupštini i Vladi Republike Srpske te u oba doma Parlamenta BiH, a imali su rok od 30 dana da sudijama dostave svoje stavove. Ipak, nadležnima je dato još vremena.
 
U Ustavnom sudu BiH za “Glas Srpske” su potvrdili da je procedura u vezi sa ovim predmetom u toku i da je na zahtjev republičkog parlamenta rok za dostavljanje odgovora produžen do 1. septembra. To je za “Glas” potvrdio i zamjenik predsjednika Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine RS Davor Šešić.
 
- Rok za dostavljanje odgovora je prolongiran iz tehničkih razloga jer su u toku godišnji odmori te ćemo početkom septembra uputiti odgovor koji je od nas zatražen - rekao je Šešić.
 
Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Srpske je stupio na snagu krajem juna, a istog dana je uslijedio i Džaferovićev zahtjev za ocjenu ustavnosti tog zakona kojim je, prema riječima republičkog rukovodstva, počeo proces vraćanja nadležnosti sa BiH na Srpsku. 
 
I dok bošnjački politički predstavnici te OHR i Delegacija EU navode da je stupanje na snagu tog republičkog zakona kršenje Ustava, u Srpskoj to ne vide tako jer za to, kako tvrde, imaju uporište u Ustavu.
 
U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kazali su ranije za “Glas” da je zakon prošao sve procedure, od Vlade, Narodne skupštine do Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Srpske. Naglasili su i da je oblast zdravstvene zaštite u nadležnosti Srpske.
 
- Donošenje Zakona o uspostavljanju agencije za lijekove RS motivisano je prvenstveno brigom za adekvatnu zaštitu zdravlja stanovništva Srpske u izazovnoj situaciji i vremenu pandemije virusa korona - poručeno je iz resornog ministarstva.
 
Zakonom je predviđeno uspostavljanje agencije za lijekove i medicinska sredstva RS. Amerika je početkom juna uvela sankcije ministru zdravlja i socijalne zaštite RS Alenu Šeraniću. U obrazloženju odluke je navedeno da promoviše “secesionističke aktivnosti” Srpske jer je vodio proces usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, ali i da bi osnivanje republičke agencije poremetilo ovlašćenja takve agencije na nivou BiH.
 
Procedure

U Ustavnom sudu BiH su pojasnili i da eventualno nedostavljanje odgovora neke od strana u postupku ne utiče na dalji tok procesa.
 
- Predmet će biti razmatran na jednoj od narednih plenarnih sjednica - rekli su u toj pravosudnoj instituciji.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )