FOTO: null

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS jednoglasno je odlučio da uputi na ocjenu ustavnosti novousvojeni Zakon o javnom redu i miru RS nakon što on stupi na snagu.

Kako je obrazložio Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba, nije bilo elemenata da se uloži veto na njegovo stupanje ne snagu, jer, kako smatra, on je u suprotnosti sa vitalnim interesima svih naroda i građana RS, a ne samo Bošnjaka.

"Sporni su članovi sedam i osam, koji direktno krše član deset Evropske konvencije o ljudskim pravima. Sporan je i član 22, kojim se ostavlja mogućnost da se zabrane izlasci građana i javna okupljanja, posebno roditelja bošnjačke djece u Kotor Varošu", rekao je on.

Istakao je da su pokretanjem postupka u Klubu uvažili sugestije novinarskih udruženja i predstavnika međunarodne zajednice.

Dodao je da očekuju da će Ustavni sud RS donijeti odluku kojom će uvažiti zakon, zbog čega, kako je naveo, već spremaju apelaciju i Ustavnom sudu BiH za koji očekuju da će zakon oboriti.

Upitan zašto je SDA na sjednici Narodne skupštine glasala za zakon ako ga sad osporava, rekao je da zbog izlaska predstavnika opozicije iz skupštinske sale nije bila omogućena kvalitetna rasprava.

"Žalim što se opozicija tako ponijela, jer da su ostali da iznesu svoje mišljenje, mnogo bi nam koristilo da već tada obuhvatimo ono što smo dobili od Udruženja novinara", naglasio je on.

Hadžiomerović je istakao i nezadovoljstvo izborom potpredsjednika Vlade RS Srebrenke Golić, za koju smatra da ne predstavlja interese bošnjačkog naroda na adekvatan način.

"Iskreno se nadamo da će to biti predmet i Izbornog zakona da se omogući da budu birani naši predstavnici za ministre i ostale funkcije i da se na taj način usliše naši prijedlozi", rekao je on.

Tomislav Tomljanović, predsjednik Kluba hrvatskog naroda u Vijeću naroda, rekao je da Hrvati nisu protiv usvajanja Zakona o javnom redu i miru i da on ne krši bilo čija prava.

"Zakon nije neka novost i sličan je onima kakvih ima u okruženju i tako kako je usvojen nema nekih posebnih stvari kojima bi se mogao osporiti", naveo je Tomljanović.

Objasnio je da postoje neke nedoumice o činjenici da su za neka djela propisane prekršajne sankcije, a da ta sama djela nisu definisana kao prekršaj, poput prosjačenja ili prostituisanja.

Rekao je da je primio dopis od Udruženja novinara da Klub ospori zakon, ali je rekao da, čak i da su Hrvati imali primjedbe, ne bi ih mogli postaviti kao pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

"Jedina instanca na kojoj mogu nešto uraditi je da upute predsjedniku Republike da ne potpiše takav zakon", naveo je on.

Pojašnjenja radi, mnogi predstavnici opozicije, međunarodne zajednice i udruženja novinara smatraju da članovi sedam i osam na mala vrata uvode cenzuru na internetu kroz proširenje definicije javnog prostora.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )