FOTO: pixabay

Usklađivanje školskih sistema Republike Srpske i Srbije podrazumijeva i zaštitu ćiriličnog pisma. Iz Vlade RS najavljuju donošenje Zakona o ćirilici. Opozicija smatra da je sve predizborni marketing, a Bošnjaci ponavljaju "to je antiustavno".

Odbrana ćirilice Zakonom, najavljuje se, slučajno ili ne, baš pred izbore. Predsednica Vlade Republike Srpske kaže suština je sadržana u naslovu.

"Formirana je radna grupa, naše Ministarstvo prosvete će biti predlagač ovoga zakona, okupljeni su brojni stručnjaci koji treba da daju doprinos. U svakom slučaju suština je jasna iz samog naslova", rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS. 

"Zakon o ćirilici” naslov je o kome se govori. Suštinski je potrebna zaštita ovog pisma, smatra većina opozicije, ali korišćenje jezika u predizborne svrhe, ističe Mirna Savić Banjac iz NDP-a, nepodustivo je.

 "Bitno je naglasiti da je ćirilica zaista dragocjena, ne samo za srpski narod, već u kulturološkom širem smislu. Priča o ovom zakonu je jedan obični predizborni trik, lažni patriotizam. Zašto? Zato što ako sačuvate narod, sačuvate i ćirilicu", kazala je Mirna Savić Banjac, odbornica NDP-a.

Za Bošnjake nema dileme. Priča je antiustavna, u suprotnosti sa principom konstitutivnosti tri naroda u BiH i ravnopravnosti dva pisma.

"Proces koji ide u pravcu pravoslavizacije entiteta, stvaranja ambijenta da je ovo čisto srpski pravoslavni prostor. Mi ćemo se tome, naravno suprotstaviti", istakao je Ramiz Salkić, potpredsednik RS. 

Prošle godine otpočela je priča o zajedničkoj Deklaraciji RS i Srbije, početkom godine predsednik RS Milorad Dodik najavljivao je da je tekst tog sporazuma pri kraju, no dokument nikada nije zvanično ratifikovan. U javnost su tada procurili ciljevi.

- Očuvanje nacionalnog identiteta i kulture, sprečavanje asimilacije Srba, obilježavanje nacionalnih praznika, njegovanje srpskog jezika i ćirilčnog pisma.

Admir Čavka, šef kluba Domovina, smatra da je poslednja priča o ćirilici jeftini predizborni populizam. Podsjeća da bi prije svega morao da se mijenja Ustav.

"Mi i dalje imamo smrtnu kaznu u Ustavu RS, ona nije promijenjena, a kamoli da mijenjamo nešto takvo kao što je jezik. Zanimljivo i tragično da jedva čekaju pojedini političari iz Sarajeva da se uhvate matrice, pa oni brane latinicu odnosno ćirilicu, na način da oni iz Sarajeva govore da će se nešto ukinuti, ovi iz Banjaluke da neće, a na kraju kada prođu izbori ova će tema biti zaboravljena poput niza drugih jeftinih populističkih tema", naglasio je Admir Čavka. 

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS u četvorogodišnjem mandatu 33 puta je pokretao pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Ukoliko Zakon o ćirilici zaista bude i donesen, prema najavama o njegovoj sudbini odlučivaće se u ovoj instituciji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )