FOTO: Srpskainfo

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da u predloženom budžetu za 2021. godinu u iznosu od 238.227.961 KM nema pozicija za nova radna mjesta u javnom sektoru, te da je njegovim ulaskom u skupštinsku proceduru počela primjena novog Zakona o budžetu distrikta.

Milić je rekao novinarima da su se Vlada i Skupština distrikta opredijelile za uvođenje moratorijuma na zapošljavanje, te da će kroz skupštinsku diskusiju, posebnim aktima ili zaključcima obavezati i druge institucije distrikta da se odrede na sličan način u pogledu novog zapošljavanja.
 
Milić je istakao da više neće biti moguće prenositi kapitalni budžet iz ranijih godina ukoliko nije započeta njegova realizacija i da će se udruženjima građana dodjeljivati grantovi samo na osnovu javnog poziva.
 
On je rekao da je jedan od prijedloga da se mjesne zajednice, boračka udruženja proistekla iz prethodnog rata na sve tri strane, kao i udruženja koja okupljaju osjetljive kategorije građana proglase udruženjima od posebnog interesa kako bi se mogli redovno finansirati bez pisanja projekata.
 
– Zakonom je limitarna prihodovna strana i više je neće biti moguće povećati amandmanima. Amandmana će biti i dalje, ali na način da će se morati izvršiti preraspodjela ili ušteda novca na rashodovnoj strani. To su sve novine koje bi trebalo da obezbijede transparentnije trošenje javnog novca – pojasnio je Milić.
 
Predsjedavajući skupštinske komisije za budžet Srđan Blažić rekao je da će nakon održane sve tri javne rasprave biti pregledani svi pristigli zahtjevi, te da će se pokušati napraviti uštede na rashodovnoj strani predloženog budžeta kako bi se ta sredstva mogla preraspodijeliti na kapitalne projekte nevladinog sektora.
 
Prva javna rasprava o Prijedlogu budžeta Brčko distrikta za 2021. godinu održana je juče.
 
Druga javna rasprava biće održana danas u 17.00 časova, a treća u subotu, 20. ferbuara u 12.00 časova u velikoj sali Doma kulture u Brčkom.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )