FOTO: null

Zakon o akcizama na naftu i naftine derivate BiH biće na dnevnom redu sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja će biti i održana u Sarajevu, saznaje BN.

Na ovaj način je, kako  BN saznaje, zaobiđen Predstavnički dom  PSBiH zbog sumnje da li još uvijek u njemu postoji potrebna skupštinska većina za usvajanje novog nameta građanima oba entiteta, Republike Srpske, Federacije BiH i distrikta Brčko.

U Domu naroda BiH postoji potrebna skupštinska većina, koja će podržati najnoviju verziju zakona o akcizama, kao što je to urađeno jednom ranije u Domu naroda u prethodnom periodu. Za zakon će glasati poslanici SDA, HDZ-a, SBB-a i SNSD-a. 

Najnovija, neki kažu, peta verzija zakona o akcizama, kojim je predviđeno povećanje  cijena goriva, odnosno putarine, usvojena je u Savjetu ministara BiH bez glasova srpskih ministara.

Na donošenju zakona o akcizama insistiraju vlade entiteta, jer im je to zakonsko rješenje potrebno za aranžman sa MMF, koji je još uvijek na čekanju.

I predstavnici međunarodne zajednice, posebno. šef delegacije EK u BiH Lars Vigemark, kao i američka ambasadorka u BiH Morin Kormak lobirali su da se pomenuuto zakonsko rješenje usvoji u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )