FOTO: null

Sudovi u Republici Srpskoj u poslednje vreme imaju sve više slučajeva u kojima se građani pozivaju na zastarjelost dugovanja za pružene, a neizmirene komunalne usluge, te tako uspevaju da ospore iznos na računima i od nekoliko hiljada maraka, koje po Zako

Međutim, još ima mnogo građana koji nisu upoznati sa svojim pravima, odnosno da nisu dužni da plate račun za struju, grejanje, odvoz smeća i drugo, ukoliko je stariji od 12 meseci i ako u međuvremenu nisu tuženi.


Sporan iznos

- Praktično, to možemo objasniti na ovaj način. Ukoliko imate neplaćen račun za utrošenu električnu energiju iz februara 2014. godine, on je već zastario i ukoliko vas nadležno elektrodistributivno preduzeće već nije tužilo za taj dug, račun ne morate platiti - objasnili su za Press u banjalučkom Udruženju za zaštitu potrošača.

Ista informacija potvrđena nam je i u Osnovnom sudu u Banjaluci.

- Kada su u pitanju fizička lica, primenjuje se zastarni rok iz Zakona o obligacionim odnosima. Na potraživanja naknade za isporučenu električnu energiju, primenjuju se jednogodišnji rokovi zastarelosti. Isto je i za ostale komunalne usluge - istakao je Milijan Vasić, portparol Osnovnog suda u Banjaluci.

Banjalučanin Draško Sivac jedan je od onih koji se, kada je čuo za ovu mogućnost, obradovao da će se osloboditi duga za grejanje od oko 900 KM, a koji datiraju još iz 2012. i 2013. godine.

- Mislio sam da će mi dugovi biti otpisani, jer su stari duže od godinu dana. Pripremio sam prigovor o zastarelosti, ali sam na sudu saznao da se protiv mene za ova dugovanja vodi sudski postupak i da ću morati platiti sporan iznos, kada se sudski proces završi - istakao je Sivac.

Murisa Marić, predsednica Udruženja za zaštitu potrošača "Don" iz Prijedora, ističe da je zastarjelost dugovanja za komunalije vrlo važna stvar s kojom se potrošači moraju detaljno upoznati.

- Prošle godine urađene su i određene izmene Zakona o zaštiti potrošača, a koje idu u korist građana. Međutim, mislim da potrošači ne znaju dovoljno o svojim pravima, posebno ne o ovom pravu koji se tiče rokova zastare i to nedovoljno koriste. U većini slučajeva oni smatraju da će sudovi biti pravični, da će ih zaštititi i raditi u njihovu korist. Nažalost, to nije slučaj. Vrlo retko ili gotovo nikada se ne dešava da sudije same zaštite potrošače na osnovu Zakona o zaštiti potrošača, ukoliko oni sami ne ulože prigovor o zastarelosti - istakla je Marićeva.

Ona je naglasila da su svi svesni problema koji se javljaju u oblasti obligacionih odnosa, kao i da je neophodno potrošače što češće i detaljnije upoznavati s njihovim pravima.


Predlog za izvršenje

U Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH (VSTS) ističu da se zbog zakonskog zastarnog roka od godinu dana mnoga komunalna preduzeća odlučuju da čak dva puta godišnje šalju predloge za izvršenje za sud, kako dugovi ne bi pali u zastaru.

Međutim, oni ne spore da je loša platežna moć jedan od glavnih razloga zbog čega građani uopšte budu dovedeni u ovakvu situaciju.

- Ekonomske i socijalne prilike svakako su glavni razlog povećanja komunalnih predmeta u pravosudnom sistemu, ali moguće je i da sporost u njihovom rešavanju te nemogućnost obustavljanja pružanja usluga ohrabruje pojedine kategorije stanovništva da ne plaćaju račune - istakli su u VSTS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )