FOTO: null

Vijeća o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja Evropske unije izrazilo je ozbiljnu zabrinutost u pogledu priprema za održavanje referenduma o pravosuđu u Republici Srpskoj, ističući da održavanje takvog referenduma osporava koheziju, suvereni

Vijeće podsjeća da je Strukturirani dijalog o pravosuđu instrument za rješavanje preostalih nedostataka u pravosuđu u Bosni i Hercegovini, u skladu s preporukama Venecijanske komisije iz 2013. godine.

Vijeće EU je pozdravilo povratak Bosne i Hercegovine na reformski put potreban za napredak u kontekstu evropskih integracija, usvajanje Reformske agende u julu 2015. godine i pratećeg Akcijskog plana u oktobru 2015. godine. Uz konstataciju da je BiH ove godine napravila iskorak u pravcu približavanja Uniji, Vijeće je pozvalo domaće lidere da zadrže pozitivan zamah u nastavku provođenja reformi, u saradnji s civilnim društvom.

“Potrebno je ostvariti smislen napredak u provedbi Reformske agende kako bi EU razmatrala zahtjev za članstvo Bosne i Hercegovine, u skladu s prethodnim zaključcima Vijeća, posebno onima iz decembra 2014. godine”, navodi se u zaključcima Vijeća koje je danas objavila Delegacija EU u BiH.

Vijeće zato ohrabruje bh. vlasti da nastave da rade na konkretnijoj realizaciji Zajedničke izjave kroz dalje usvajanje i nastavak provododjenja nužnih reformi, s posebnim naglaskom na oblasti vladavine prava, uključujući i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformu javne uprave, kao i socioekonomske reforme. Vijeće sa zabrinutošću naglašava pogoršanje uslova za ostvarivanje prava na slobodu izražavanja i slobode medija.

“Jačanje javne uprave te uspostavljanje funkcionalnosti i učinkovitosti na svim nivoima vlasti, uključujući i brzo uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije o pitanjima koja se tiču EU će takođe biti potrebni da bi se zemlja mogla suočiti s izazovima na putu u EU.

Napredak u tom smislu će otvoriti put za Bosnu i Hercegovinu da u potpunosti koristi raspoložive fondove EU”, stoji u zaključcima.

Vijeće podsjeća da će zatražiti od Komisije da obratiti posebnu pažnju na provođenje presude Sejdić-Finci prilikom zahtjeva Komisiji da pripremi mišljenje o zahtjevu za članstvo.

“Vijeće ponavlja da nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), Bosna i Hercegovina treba u potpunosti da ispuni svoje obaveze iz Sporazuma, uključujući, kao hitno pitanje, obaveze koje se tiču prilagodjavanja SP-a nakon pristupanja Hrvatske u EU. Puno provedjenje SSP-a jeste važan element opredjeljenja zemlje procesu evropskih integracija”, navodi se u zaključcima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )