FOTO: InfoBijeljina

U postupcima rješavanja zahtjeva za ostvarivanje prava na invalidsku penziju, u RS je u prvih šest mjeseci izvršeno ukupno 2.199 ocjena radne sposobnosti, od čega se na osiguranike sa područja Filijale Bijeljina odnose 452 takva vještačenja.

“Od ukupno 816 utvrđenih gubitaka radne sposobnosti ili 37 posto od izvršenih ocjena na nivou Fonda PIO RS u periodu januar - jun 2019. godine, na nivou Filijale Bijeljina u postupku vještačenja je utvrđeno 125 gubitaka radne sposobnosti”, rečeno je portalu InfoBijeljina iz Fonda PIO.

Najčešći razlozi odnosno uzročnici nastanka invalidnosti su maligne bolesti sa više od 25 odsto od ukupnog broja.

“Slijede duševne bolesti sa više od 24 odsto i kardiovaskularne bolesti sa 19 odsto, a ti procenti se odnose i na cijelo područje Republike Srpske”, rekli su za portal InfoBijeljina iz Fonda PIO.
 
I za korisnike u inostranstvu prilikom vještačenja utvrđeni su, takođe, karcinomi na prvom mjestu  sa više od 24 odsto, na drugom mjestu kardiovaskularne bolesti sa 23,85 odsto, a duševne bolesti su na trećem mjestu sa  17,6 odsto.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )