FOTO: null

Ekološki inspektor u Bijeljini Biljana Matković rekla je da prekoračenja graničnih vrijednosti sumpor dioksida u vazduhu u ovoj sezoni grijanja ne ugrožavaju zdravlje stanovništva.

Ograničenje od 125 mikrograma sumpor dioksida po metru kubnom nekoliko je puta prekoračeno ove zime, što je i očekivano s obzirom na veliki broj zagađivača kao što je gradska toplana, individualna ložišta, kotlovnice stambenih zgrada i frekventan saobraćaj koji utiče na zagađenje vazduha", navela je Matkovićeva. 

Prema njenim riječima, u Bijeljini se preduzimaju mjere za dugoročno rješenje problema zagađenja vazduha, kao što su toplifikacija i gasifikacija grada, čime bi se smanjila produkcija štetnih materija prelaskom na alternativne izvore energije. 

Kvalitet vazduha svakodnevno na tri mjerne stanice u gradu kontrolišu stručnjaci Tehničkog instituta u Bijeljini, koji su saglasni da je glavni uzrok zagađenja sagorijevanje uglja kao osnovnog energenta za zagrijavanje stanova. 

Prema očitavanjima ove zime, dnevni prosjeci koncentracije sumpor dioksida u gradu iznose od 110 do 190 mikrograma i gotovo polovinu dana su iznad granične dozvoljene vrijednosti koja prati evropski standard u ovoj oblasti. 

Dozvoljeni broj prekoračenja prema Uredbi o vrijednostima kvaliteta vazduha je tri dana u kalendarskoj godini. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )