FOTO: null

Kvalitet vazduha u Bijeljini je zadovoljavajući s obzirom na koncentraciju sumpor-dioksida čije granične dnevne vrijednosti nisu prekoračene nijednom u 2016. godini, navodi se u izvještaju koji će 9. marta biti razmatran u Skupštini grada.

Dozvoljeni broj prekoračenja, prema Uredbi o vrijednostima kvaliteta vazduha, je tri dana u kalendarskoj godini. 

Kontrolu kvaliteta vazduha u Bijeljini vrši Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske iz Banjaluke na tri automatske mjerne stanice koje se nalaze na parkingu ispred zgrade Gradske uprave, pored Gradske toplane i na lokaciji kod preduzeća "Žitopromet". 

Prosječna dnevna i mjesečna vrijednost koncentracije ugljen-monoksida bila je ispod granične vrijednosti i ispod tolerantne vrijednosti vazduha na svim lokacijama mjerenja, a i prosječna mjesečna vrijednost koncentracije azotnih oksida u zimskom periodu bila je znatno niža od granične godišnje vrijednosti. 

U izvještaju se navodi da koncentracija ukupnih lebdećih čestica nije prelazila granicu dozvoljene, kao ni koncentracija ukupnih taložnih materija i koncentracija čađi u zimskom periodu. 

Analiza taložnih materija pokazuje da je posebno nizak sadržaj opasnih teških metala olova i kadmijuma, čije su koncentracije u lebdećim česticama ispod granice osjetljivosti analitičke metode koja je korištena u radu, te da lebdeće materije u najvećem obimu sadrže silicijum-dioksid, natrijum-oksid i kalijum-oksid. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )