FOTO: null

Na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) godišnje se obavi više od 500 abortusa.

Prema podacima iz Kantonalne bolnice Zenica, tokom 2014. zabeleženo je 550, prošle godine 529, dok je tokom prvih šest meseci ove godine obavljeno 277 abortusa. U proseku se mesečno obave 44 abortusa, a u ovim podacima navedeni su legalni i medicinski indicirani abortusi te spontani pobačaji.

- Dolaze pacijentkinje s teškim životnim problemima, izvanbračnim vezama, tu su često i maloletnice kojima roditelji ne znaju da su u drugom stanju –  kaže Mirsad Ajanović, šef Odela za ginekologiju KBZ, dodajući da su to naročito stresne situacije, ali ima i takvih, kada pacijentkinje prete samoubistvom ako im se ne dozvoli abortus.

U protekle dve godine na abortuse su se najčešće odlučivale žene starosti od 25 do 29 godina, a među pacijentkinjama ima i dosta maloletnica. Tako je u prvih šest meseci ove godine zabeleženo osam slučajeva abortusa kod maloletnica, dok ih je tokom cele prošle godine bilo šest, piše Avaz.ba

Ajanović dodaje da je važeći zakon u BiH po kojem se rade abortusi preuzet iz bivše SFRJ.

- Svaka žena ima pravo da odlučuje o svojoj trudnoći do desete sedmice starosti ploda – pojašnjava Ajanović.

Najčešći razlozi koje pacijentikinje navode za abortus su neželjene i neplanirane trudnoće. Ajanović kaže da se u svom radu susreće s raznim situacijama, a nekad ih je vrlo teške rešiti.

Iako je broj abortusa u KB Zenica poprilično velik, medicinari i ginekolozi nisu zagovornici prekida trudnoće.

- Iako imamo negativan stav prema abortusima, to je nužno zlo koje moramo raditi – kaže Ajanović.

Zbog velikog broja abortusa Ajanović savetuje primenu adekvatne zaštite, ali i edukaciju mladih u školama.

- Najčešći trendovi kod primene kontracepcije u svetu su pilule, upotreba lokalnih sredstava, tzv. spirala, te prezervativi, kontraceptivne pene i paste - naglašava Ajanović, ističući da su najefikasnije kontracepcijske pilule i spirale.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )