FOTO: Portal Kućni Ljubimci

Hrčci su slatke krznene životinje, ali postoji puno stvari koje biste trebali znati o njima prije nego što ih dovedete kući i postanu dio vaše porodice. Donosimo vam nekoliko zabavnih činjenica o hrčcima koji će vam pomoći da se bolje povežete sa svojim kućnim ljubimcem.

Hrčci su glodari i potiču iz iste porodice kao i miševi.

Sirijski hrčak je najpopularniji. Često ih zovu malim medvjedima, imaju kratko krzno i vrlo su poslušni. Takođe, veoma su laki za održavanje.

Prvi hrčci potiču iz Sirije, ali ih sada ima širom svijeta.

Uz pravilnu njegu i pažnju, hrčak može živjeti od dvije do tri godine.

Budući da su hrčci noćne životinje, spavaju tokom dana, a aktivniji su naveče.

Ne biste ih trebali dirati dok spavaju kako biste se adekvatno odmorili.

Hrčci vole biti u rukama vlasnika i biti pušteni iz kaveza kako bi bezbrižno trčkarali po stanu. Kupite im labirint, igračke, loptu i krug.

Hrčci su inteligentna bića koja mogu naučiti svoje ime. Ako razgovarate sa svojim hrčkom i upotrebljavate njegovo ime dovoljno često da se navikne na njega, naučićete ga da dođe kada ga pozovete.

Njihovi zubi stalno rastu. Kako biste ih održali zdravima i sigurne dužine, kupite im igračke koje mogu žvakati kako bi prirodno skraćivali svoje zube.

Hrčci svoja staništa drže uvijek urednim. Na jednoj strani kaveza spavaju, na drugoj vrše nuždu, a na trećoj čuvaju hranu.

Hrčci su vrlo brzi. Vole se skrivati i mogu se lako uplašiti. Uvijek prilazite svom hrčku sa strane, javite mu se tiho kako biste ga upozorili da mu se približavate.

Hrčke možete hraniti voćem, povrćem i žitaricama. Vodu im mijenjajte svaka 24 sata.

Čokolada može biti otrovna za hrčke.

Hrčci se rađaju slijepi, a čak i kao odrasli mogu vidjeti samo nekoliko centimetara ispred nosa.

Miris je jedno od njihovih najvažnijih čula. Hrčci imaju jastučiće koje koriste za odlaganje hrane. Iako se može činiti da vaš hrčak puno jede, on samo čuva hranu koju će kasnije odložiti na sigurno mjesto.

Hrčci su samotnjaci i nemojte ih držati zajedno s ostalim hrčcima.

Iako su hrčci relativno zdrava stvorenja, preporučuju se godišnji veterinarski pregledi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )