FOTO: null

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da je neophodno koristiti kontroverzne metode poput genetski modifikovanih komaraca kako bi zbrisali sadašnju populaciju insekata koji u Južnoj Americi šire virus zika, javlja Anadolu Agency (AA).

Virus zika je povezan s poremećajima kod beba koje su rođene s abnormalno malom glavom u Brazilu i Francuskoj Polineziji. WHO je virus zika proglasio globalnom prijetnjom iako ne postoji niti jedan defnitivan dokaz da je on uzrok poremećaja kod novorođenčadi. 

U saopštenju izdatom u utorak, WHO navodi da su savjetodavne grupe preporučile nastavak pokusa sa genetski modifikovanim komarcima, nakon probe na Kajmanskim Ostrvima, gdje su sterilni mužjaci komaraca pušteni da se pare sa divljim ženkama. 

Ekolozi su ranije kritikovali ovakav pristup WHO, istakavši da je nemoguće znati kakav će dugoročni efekat izazvati nestanak cijele populacije jedne vrste komaraca. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )