FOTO: null

Institucije BiH potrošile su za nabavku opreme u zadnjih pet godina 132 miliona KM, a taj iznos do kraja 2016. trebalo bi da bude uvećan za 25,76 miliona KM, koliko je planirano za kupovinu vozila, namještaja i razne opreme.

Planirani iznos je, kako je navedeno u ovogodišnjem budžetu institucija BiH, manji za 1,7 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji. Najveći račun trebalo bi da napravi Ministarstvo odbrane BiH, koje je i najveći potrošač sa budžetom od skoro 291 milion KM. Od tog iznosa 3,92 miliona otići će za kupovinu vozila i opreme. Za nabavku specijalizovanih vozila iz budžeta su namijenjena 1,52 miliona, za opremu za prenos podataka i glasa 0,69 miliona, za vojnu opremu 0,30 miliona, opremu za deaktiviranje eksploziva 0,18 miliona, a za nabavku mašina, alata, namještaja kao i druge opreme 0,09 miliona.

Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) planira da kupi opremu vrijednu 3,09 miliona maraka, a najviše novca biće dato za nabavku specijalizovane opreme - tri miliona u okviru višegodišnjeg projekta. Ostatak će biti potrošen za nabavku kompjuterske, elektronske, fotografske opreme i namještaja.

Nova specijalizovana vozila stići će na parking Granične policije, koja će za te namjene dati 1,2 miliona KM, od čega bi 150.000 trebalo da bude obezbijeđeno od prodaje starih vozila. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela planirala je za nabavke 1,99 miliona KM. Taj novac biće potrošen za obnavljanje voznog parka sa 26 specijalizovanih vozila, a dio novca biće obezbijeđen od prodaje postojećih vozila. Drugi dio novca za nabavke biće potrošen za kupovinu računarske i druge opreme te nabavku namještaja.

Agencija za istrage i zaštitu za nabavku opreme daće 1,68 miliona, a najveće stavke su 909.000 za policijsku opremu i 495.000 maraka za motorna vozila. Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka daće 1,53 miliona maraka i to mahom za opremu za prenos podataka i glasa, namještaj i kompjutersku opremu.

Uprava za indirektno oporezivanje za opremu je namijenila 1,48 miliona KM, a najviše će potrošiti za računarsku opremu i motorna vozila, ali su planirali da dio novca za vozila obezbijede i od prodaje postojećih vozila. Više od milion maraka za nabavku opreme daće i Ministarstvo inostranih poslova - 1,02 miliona KM. Od tog iznosa za vozila za sjedište institucije u Sarajevu i DKP mrežu planirano je 550.000 KM.

Konsultant Centra civilnih inicijativa Ivica Ćavar je kazao da je potrebno obezbijediti normalan rad institucija, ali i da nadležni moraju da budu svjesni vremena u kojem živimo i opšteg stanja u zemlji. Podsjetio je i da većina zvaničnika stalno govori o štednji i da su usvojeni određeni programi mjera za uštede na platama i materijalnim troškovima, ali da to treba da bude i pokazano u praksi.

- Bilo bi dobro da te troškove svedu na određenu mjeru, koja neće ugroziti funkcionisanje institucija i pošalju snažnu poruku da su institucije spremne na štednju i da imaju tu dozu socijalne osjetljivosti za stanje u kojem žive građani koji su im dali povjerenje na izborima - zaključio je Ćavar.

Na velike troškove, ali i brojne nepravilnosti prilikom nabavke opreme ukazali su krajem prošle godine i revizori u izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH za 2014. godinu. Njihove analize su pokazale da nema jedinstvenih pravila i projekcija za nabavku opreme, a revizori su posebnu pažnju skrenuli na vozila.

Rekonstrukcija

Podaci iz ovogodišnjeg budžeta pokazuju da će milioni otići i za rekonstrukciju i investiciono održavanje objekata. U budžetu je za te namjene obezbijeđeno 5,06 miliona KM, što je za 424.000 manje nego prošle godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )