FOTO: InfoBijeljina

U prvom kvartalu ove godine u Republici Srpskoj se dogodilo 16 težih povreda na radu, od čega dvije u građevinarstvu, jedna u šumarstvu i drvnoj industriji i 13 u ostalim djelatnostima, te jedna povreda sa smrtnim ishodom u građevinarstvu, rečeno je portalu InfoBijeljina iz Inspektorata RS.

"Od navedenog broja, na području bijeljinske regije dogodilo se šest težih povreda, od čega po jedna u šumarstvu i drvnoj industriji i građevinarstvu, te četiri teže povrede u ostalim djelatnostima", kazali su iz Inspektorata RS.

Zbog različitih nepravilnosti utvrđenih u oblasti radnih odnosa i zaštite na radu, u prvom kvartalu ove godine na području bijeljinske regije poslodavcima su izrečene kazne u iznosu oko 50.000 KM. 

"U 2022. godini u oblasti nadzora inspekcije rada u Republici Srpskoj dogodilo se devet povreda na radu sa smrtnim ishodom, od čega jedna u elektroprivredi, tri u građevinarstvu, četiri u šumarstvu i drvnoj industriji i jedna u ostalim oblastima. U istom izvještajnom periodu dogodilo se i 79 težih povreda na radu, od čega pet u elektroprivredi, 25 u građevinarstvu, jedna u hemijskoj industriji, 15 u šumarstvu i drvnoj industriji i 33 u ostalim djelatnostima", kažu iz Inspektorata RS. 

Od navedenog broja, na području bijeljinske regije dogodilo se 18 težih povreda, od čega po jedna u šumarstvu i drvnoj industriji i hemijskoj industriji, dvije u elektroprivredi, tri u građevinarstvu, te 11 težih povreda u ostalim djelatnostima. 

Zbog različitih nepravilnosti utvrđenih u oblasti radnih odnosa i zaštite na radu, u prošloj 2022. godini na području bijeljinske regije poslodavcima su izrečene kazne u iznosu oko 150.000 KM. 

Kada je riječ o provođenju mjera zaštite na radu, inspekcijske kontrole su pokazale da se najčešće utvrđene nepravilnosti odnose na propuste u pogledu organizacije i sprovođenja mjera zaštite na radu, primjenu preventivnih mjera, osposobljavanje radnika za bezbjedan rad, redovno ispitivanje opreme i sredstava rada. 
 
Kao najrizičnije djelatnosti i dalje se izdvajaju građevinarstvo, elektroprivreda, te šumarstvo i drvna industrija u kojima posmatrano po godinama postoji kontinuitet nastanka povreda na radu. 

"U kategoriju ostale djelatnosti svrstavaju se oblasti kao što su trgovina, turizam, kultura, prosvjeta, komunalne djelatnosti i drugo, u kojima povrede nisu izražena pojava i u poređenju sa prethodnim godinama nemaju trend kontinuiteta", rečeno je portalu InfoBijeljina iz Inspektorata RS.

D.L.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )