FOTO: tntportal.ba

Teške saobraćajne nesreće na putevima Republike Srpske upozoravaju da opreza nikad nije dosta. Brzina, gust saobraćaj i vožnja pod uticajem alkohola najčešći su uzroci povećanog broja nesreća u ljetnim mjesecima. Ceste su u junu, julu i avgustu odnijele 41 ljudski život.


Cifra je vrtoglava, ali ipak bolja nego prošle godine kada je za tri mjeseca u automobilima poginulo 48 osoba. Neophodno je da se još više radi na razvijanju svijesti i saobraćajne kulture, kažu iz MUP-a. 

“Upravo ovi pokazatelji govore da je stanje saobraćane kulture na vrlo niskom nivou. Da učesnici u saobraćaju nisu svjesni svoje odgovornosti, a samim tim nisu svjesni posljedica saobraćajne nezgode”, kaže Milan Salamadija, inspektor u Upravi policije MUP-a RS.

Da MUP radi svoj posao pokazuje činjenica da je 2 i po hiljade vozača isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola što je skoro duplo više nego lani. Ne zna se koliko je zbog toga saobraćajnih nesreća spriječeno, ali se zna da je dalo rezultate. 

Dual radari, presretači i policijske patrole ipak su urodile plodom. Na putevima Republike Srpske u 3 najkritičnija mjeseca u godini zabilježeno je oko 200 manje saobraćajnih nesreća u odnosu na isti period lani. Poboljšanje bi se, na dionici od Doboja do Banjaluke, moglo pripisati i izgradnji auto-puta 9. januar, na kojem je saobraćaj sve gušći a vožnja sigurnija.

Auto-putevi ne predstavljaju problem, nego oni magistralni. U Republici Srpskoj identifikovano je 45 opasnih dionica, tri se izdvajaju po broju tragedija. To su Ivanjska-Šargovac, Karanovac-Crna Rijeka i Podnovlje-Šešlije. Iz Agencije za bezbjednost saobraćaja kažu da rješenje postoji. 

“S obzirom da je Ministarstvo saobraćaja i veza kroz pravilnik obavezalo upravljače puta da najmanje 5 odsto od sredstava plaćanja registracije izdvajaju za sanacije opasnih mjesta, nadamo se da će se osim ova prva tri najopasnija mjesta ići u sanaciju i ostalih opasnih mjesta na putevima gdje se često dešavaju saobraćajne nezgode”, rekao je Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednosti saobraćaja RS.

72 poginulih na milion stanovnika je stopa smrtnosti u saobraćaju u BiH. Veću ima samo 5 evropskih zemalja, među kojima je i Hrvatska. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )