FOTO: null

Posljednjeg dana 2014. godine, a dvadesetak dana nakon što je konstituiran novi saziv Predstavničkog doma parlamenta BiH, stručne službe Parlamentarne skupštine sklopile su ugovor o nabavci novih limuzina koje će narednih godina biti u "službi" naših pred

Kako saznaju "Nezavisne", 31. decembra prošle godine Parlamentarna skupština BiH i auto-kuća "Jelić auto" iz Mostara sklopili su ugovor o kupoprodaji četiri luksuzne limuzine, po cijeni od oko 268.000 KM.

Najprostijom računicom jednostavno je ustanoviti da će svaka limuzina pojedinačno poreske obveznike u BiH koštati 67.000 KM!

Budući da se kompanija "Jelić auto" bavi dilanjem vozila WV i audi, iz ovog aranžmana proizlazi da će novi državni poslanici na rapolaganju imati ili nove pasate ili nove audije, koji su već dugi niz godina najpopularniji automobili među bh. političarima i zvaničnicima.

Ovaj aranžman je interesantniji tim prije jer je Parlamentarna skupština javni natječaj raspisala za ukupno šest vozila, ali po planiranoj pojedinačnoj cijeni od 53.000 KM. Drugim riječima, krovno zakonodavno tijelo u državi u međuvremenu je odustalo od kupovine dvije limuzine na uštrb povećanja cijene za preostala vozila kroz dodatni luksuz, kvalitet i opremljenost.

Obavještenje o nabavci objavljeno je i u "Službenom glasniku BiH", broj 5 (2015), u kojem je, između ostalog, navedeno da je rok isporuke 60 dana od dana sklapanja ugovora.

"Nezavisne" su željele saznati više detalja o ovom aranžmanu, ali iz Parlamentarne skupštine BiH u proteklih sedam dana nisu odgovorili na naša pitanja.

Podsjećamo, nakon prvog teksta "Nezavisnih" o planiranoj kupovini (tekst objavljen 26. novembra prošle godine) iz parlamenta BiH su nam odgovorili "da se u praksi obično mijenjaju vozila koja pređu približno 300.000 kilometara, ili vozila za koja nakon pet, šest i više godina intenzivnog korištenja cijena održavanja rapidno raste".

"Nabavka predstavlja realizaciju stavki iz budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH i vrši se u sklopu obnavljanja dotrajalih osnovnih sredstava radi obavljanja osnovnih funkcija Parlamentarne skupštine BiH", zaključili su tada iz parlamenta BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )