FOTO: null

Više od 260 motociklista žrtve su saobraćajnih nezgoda koje su se za sedam mjeseci ove godine dogodile na putevima u BiH!

Preciznije, 19 ih je poginulo, a još 243 su povrijeđena, i to je, moglo bi se reći, crni bilans za svega nekoliko mjeseci, pošto se tokom januara, februara, ali i dijela marta motocikli rijetko viđaju na saobraćajnicama.

"Za sedam mjeseci ove godine, na području RS 109 motociklista je učestvovalo u saobraćajnim nezgodama. Pet lica je smrtno stradalo, 28 lica je zadobilo teške tjelesne povrede, a 32 lica lakše tjelesne povrede", kazali su nam iz MUP-a RS, dok iz FUP-a ističu da je, u istom periodu, u FBiH poginulo 14 motociklista, a 183 su povrijeđena.

S obzirom na ove podatke, a u želji da pruže što adekvatniju zaštitu učesnicima u saobraćaju, iz MUP-a RS apeluju na motocikliste da vožnju prilagode stanju i uslovima na putu.

"Apelujemo na njih i da koriste propisanu zaštitnu opremu, da poštuju postojeće saobraćajne propise te da se odgovorno ponašaju", kaže Milan Salamadija, portparol MUP-a RS.

Pritom MUP RS apeluje i na vozače drugih kategorija vozila da obrate posebnu pažnju na vozače dvotočkaša, jer oni predstavljaju izuzetno ranjivu kategoriju, s obzirom na to da oni u saobraćajnim nezgodama skoro u svim slučajevima pretrpe posljedice.

Ševal Kovačević, inženjer saobraćaja i ovlašteni sudski vještak za saobraćaj BiH, kaže da se, kada su u pitanju motociklisti, mora poći od toga da oni masovno prekoračuju brzinu kretanja.

"Treba da se ide u nadogradnju zakona koji se odnosi na bezbjednost saobraćaja, u smislu da se za enormne brzine i bezobzirnu vožnju drastično kažnjava, ali i da se oduzimaju takva sredstva. To nisu više vozila, već mitraljezi, odnosno opazna sredstva, koja izazivaju opću opasnost", naveo je Kovačević, koji ističe da je pritom potrebno raditi i na prevenciji ovakvih nesreća.

A Almir Toromanović, predsjednik Moto-kluba "Tuzla", naglašava da su organizovali više akcija čiji je cilj povećanje bezbjednosti motociklista.

"Jednu akciju radili smo prije desetak dana, jer je, nekih deset dana ranije, bilo bar pet slučajeva saobraćajnih udesa sa smrtnim ishodom po motociklistu", ispričao je Toromanović.

Prema njegovim riječima, mlađa populacija nije svjesna opasnosti koju može da donese vožnja motocikla.

"Što se tiče roditelja, oni ne treba da brane djetetu, ako ima želju, da vozi motocikl, već to treba da ide tako što će prvo voziti moticikl od 50 kubika, a kako raste, da povećava kubikažu, odnosno jačinu motora", savjetovao je Toromanović.

Podsjetimo, crni bilans na bh. putevima nastavljen je i u ovom mjesecu pa su tako trojica mladih vozača motocikla poginula u saobraćajnim nesrećama, koje su se u ponedjeljak, u razmaku od samo nekoliko časova, dogodile kod Neuma, Goražda i u Prijedoru.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )